U hebt gisteren vernomen dat het vlees duurder zal worden. En u moet daar blij om zijn. Want als u om die reden op vlees bespaart, wordt uw voetafdruk op de op sterven na dode aarde kleiner. Niet getreurd: er is een oplossing. U kan ook zelf aan de slag gaan, zelf uw proteïnen op een klimaatvriendelijke manier kweken.
De Duitse zender ARD gaf in het programma “Wissen vor Acht” meer duiding hoe u zelfvoorzienend kunt worden door thuis, in “de keuken van morgen”, de basiselementen van bv. hamburgers of vleesballetjes te kweken. U hebt er niet veel plaats voor nodig: de meelwormen huizen in een soort appartementsblok met lades, waarin de diertjes zich naar hartelust kunnen voortplanten en als larven groeien tot ze geoogst kunnen worden.
Wat er in dit wetenswaardig programma niet aan bod kwam, is hoe men mogelijke parasieten of andere ziekteverwekkers uitschakelt en of die diertjes dan geen recht hebben op frisse lucht. Eigenlijk zijn het geen wormen, het zijn larven van een kever, de meeltor, die zich dik mogen eten met keukenafval om vervolgens zelf verspijsd te worden; de bereiding naar eigen smaak: gehakt of gemalen, gekookt, gestoofd of gebakken. Eigenlijk hetzelfde verhaal van vroeger toen wij geanimeerd werden kippen te houden om de groeiende berg keukenafval te verminderen en gratis eitjes te krijgen. Maar dat is verleden tijd. Want kippen hebben nu eenmaal ook een pootafdruk op de stervende aarde… tenzij u kippen houdt die hun eigen ontlasting kunnen verwerken.
Keren we terug naar de larven in hun kweektoren. Larven worden kevers. U moet hun groeiproces dus goed opvolgen zo niet krijgt u “vluchtelingen” die zich zonder enige twijfel graag in uw keuken zullen ophouden – vooral daar waar u eten, zoals brood, cornflakes, havervlokken e.d, bewaart. En dan heeft u meteen verse, knapperige kevers tussen uw boterham of in uw bordje ontbijtgranen.