De ‘Bad Bank’-bom onder de Europese belastingbetaler: 1.000 miljard euro
Zes jaar na het begin van de crisis zit nog steeds 1.000 miljard euro aan dubieuze activa gestockeerd in de zogenaamde Europese ‘bad banks’. Dit zijn banken die werden opgericht om faillissementen te vermijden door alle ‘gezonde’ activa in een nieuwe en alle ‘toxische’ activa in een ‘bad bank’ onder te brengen. Volgens de Franse krant Les Echos zou Dexia, dat zijn gezonde activa onderbracht in Belfius, koploper zijn op vlak van toxische activa met een waarde van niet minder dan 266 miljard euro.
Volgens Dexia-CEO Karel De Boeck zou een onmiddellijke verkoop van Dexia een verlies van 40 à 50 miljard euro voor de belastingbetaler met zich meebrengen. Robert de Metz, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Dexia verwacht dat de situatie van de bank zal zijn aangezuiverd in… 2076. Binnen 63 jaar dus…
Verschillende Europese banken – die de hen door klanten toevertrouwde activa beheerden als ware de financiële wereld één groot casino – moesten hun tocische activa in ‘bad banks’ onderbrengen om niet ten onder te gaan. De eerste die dat deed was Fortis in 2008, dat zijn rommelkredieten in Royal Park Investments onderbracht.
Maar er is meer, want deze 1.000 miljard zijn slechts het topje van de ijsberg. In de boeken van de zogenaamde ‘gezonde banken’ zitten ook nog eens honderden miljarden euros aan twijfelachtige activa, waarvan de marktwaarde brutaal is gedaald. Om deze fouten uit het verleden goed te maken is dus zeer veel tijd nodig. Ondertussen weegt deze erfenis onvermijdelijk op de dynamiek van de financiële markten, besluit de Franse krant.
Met dank aan de politici van de klasieke partijen die in de beheerraad en andere comite’s zaten.
Wat zaten die daar eigenlijk te doen buiten hun zakken vullen?