God is een nazi

Afbeeldingsresultaat voor Gott mit unsGott ist nicht mehr mit uns

De Opperkommandateuse der Duitse legereenheden, mevrouw Von der Leyen, is helemaal op hol geslagen. Zelfs God is niet veilig voor haar heksenjacht. De spreuk “Gott mit uns!” werd officieel verboden. Op een uitkijktoren in Camp Castor in Mali werden de opruiende woorden ontdekt en fluks verwijderd.

Afbeeldingsresultaat voor Gott mit unsEen lesje geschiedenis: Pruisische soldaten droegen de spreuk sinds de invoering van het Virchow-uniform, anno 1847, op de gesp van hun riem. In 1861 werd hij het motto van de kroonorde. De spreuk stond ook na het einde van de monarchie op de gespen van de Reichswehrsoldaten.
Vanzelfsprekend adopteerde de Wehrmacht ook deze spreuk, die niet door de Wehrmacht zelf uitgevonden werd. De oorsprong is bijgevolg Pruisisch, 100 jaar lang, waarvan slechts 10 jaar bij de Wehrmacht. De Duitse politie hanteerde deze spreuk nog tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw.  Meer hierover bij Wikipedia Gott mit uns.

“Gott mit uns” bevat geen enkel woord, zelfs geen allusie op het nazisme. Hij is het synoniem voor het Duitse soldaat-zijn, voor Pruisische oorlogen, van de eerste tot de tweede wereldoorlog, voor de geestelijke bijstand van boven tijdens gevaren en de wens het te kunnen overleven.

Het is godgeklaagd: de Duitse ministerin van Landsverdediging, Von der Leyen, wil niet dat God nog met haar soldaten is.

Das Koppelschloss

De inquisitie bij Merkels Wehr-Machtlozen

In Merkelland sluimert het nazispook

 

 

9 gedachten over “God is een nazi

  1. Omdat we bij de geschiedenis beland zijn:
    Ik las in het boek van Eckermann’ Gesprekken met Goethe’ op blz 15/16 dat Eckermann zich aansloot bij het Kielmannseggese Jagerkorps en ze in de winter van 1813/1814 de Rijn overstaken om het op te nemen tegen de Franse generaal Maison en de hele zomer onderweg waren in het vruchtbare Vlaanderen en Brabant.

    Vermits de geschiedenislessen mij vergaten in te lichten over het feit dat die verdomde Duitsers ons een beetje kwamen helpen in onze strijd tegen Frankrijk, ben ik nu verplicht om te vragen of iemand daar iets meer over weet?

      • Wikipedia spreekt wel van de militaire diensttijd van Eckermann in 1813/14 maar geeft verder geen bijzonderheden…
        “Johann Peter Eckermann werd op 21 september 1792 als zoon van arme ouders geboren in Winsen (bij Hamburg), waar hij eenzaam opgroeide. Hij bezocht de school slechts onregelmatig, maar viel door zijn intellect en kunstzinnigheid op bij de notabelen van zijn woonplaats. Zij hielpen de jonge Eckermann vooruit, zodat hij tussen 1808 en 1813 kon worden aangesteld als beambte in Winsen en omgeving.

        Na zijn militaire-diensttijd (1813/14) vertrok hij naar Hannover om zich bij de schilder Rambach te laten opleiden tot kunstschilder. Vanwege ziekte en geldgebrek zag hij zich echter genoodzaakt dit plan op te geven en een betrekking in overheidsdienst te aanvaarden .. ”
        Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Peter_Eckermann

        • Over Friedrich von Kielmannsegg en zijn Jägerkorps zegt Wikipedia o.a. het volgende: zijn Jägerkorps was in de periode 1813/14 inderdaad actief in de Nederlanden.
          “In den Befreiungskriegen war er als Oberst Kommandeur des von ihm 1813 auf seine persönliche Kosten (36000 Taler Gold) aufgestellten Korps der „Kielmannseggeschen Jäger“. Mit diesem Verband nahm er an verschiedenen Gefechten in Mecklenburg und Lüneburg, namentlich an der Schlacht an der Göhrde, sowie an der Verteidigung Hamburgs teil. Am 28. Oktober zog Kielmansegg an der Spitze seines Korps in Hannover ein und wurde danach in Holstein und bei der Belagerung und Befreiung von Hamburg eingesetzt. Das Korps zog später noch in die Niederlande, allerdings waren dort die Kämpfe schon abgeschlossen. 1814 wurde das Korps dann aufgelöst.” Bron: https://de.wikipedia.org/wiki/Friedrich_von_Kielmansegg

  2. Véél meer valt er niet meer te schrijven, en dàt dankzij onze reageervriend Ropie, het énige dat er nog kan aan toegevoegd worden, is… dat Napoleon Buonaparte toén nog de plak zwaaide in “onze contreien” vermits “belgië” nog NIET bestond…éérst moet nog de nederlaag van de Fransozen in 1815 komen.
    De “Hannoveranen” stonden onder het opperbevel van Blücher, dus mede-voltooiden zij de overwinning.
    De Hollanders kregen onze gewesten als geschenk voor hun weerstand tegen de Napoleonisten aan het kruispunt “quatre bras”
    Maarrrr Fikkens’ aanvulling heeft eigenlijk niet veel met dat “Jägerkorps” te maken, het is “maar” een periodebepaling
    Servus, Fikken

  3. Bedankt Ropie en Fikken.

    Wil er nog even aan toevoegen:
    vermits Antwerpen, zoals gebruikelijk, vergat een straat naar een belager zoals generaal Maison te vernoemen, ben ik even nagegaan wat de man ‘in het vruchtbare Vlaanderen en Brabant’ uitspookte: volgens de waarheidsgetrouwe gegevens stond hij in 1814 in voor de verdediging van België dat (zoals Fikken al opmerkt) nog niet bestond en zette zich in voor de haven van Antwerpen, die uiteraard zonder hem ten dode zou zijn opgeschreven.
    Of zoals Borms het reeds opmerkte: wat uit het Westen komt kennen we

Reacties zijn gesloten.