“Dekoloniseren leeft in Gent. Als stad besloten we daarom om een divers samengestelde groep Gentenaars actief te betrekken in een participatietraject, en hen te vragen wat dekolonisatie volgens hen inhoudt. Het resultaat? Een rapport met 30 aanbevelingen waaruit blijkt dat dekoloniseren raakt aan heel veel elementen van ons leven. Van praktijktesten, over kunst in de publieke ruimte tot straatnamen. Stuk voor stuk aanbevelingen die we als stadsbestuur ernstig nemen. Het rapport mag dan wel het einde inluiden van dit participatieve traject, het is vooral een doorstart van het dekoloniseren waar we als stad voor gaan.
Tine Heyse , schepen voor Internationale Solidariteit”
Eindrapport met aanbevelingen om Gent te “dekoloniseren”, opgesteld in opdracht van het Gentse stadsbestuur. Het is een lijvig rapport met tal van aanbevelingen, waarvan de ene al knotsgekker dan de andere. Een bloemlezing uit de waanzin:
1) Uit aanbeveling 1.4. (“Gent, Humane Stad”) => “Garantie van dienstverlening ongeacht legale status (dus ook mensen zonder wettig verblijf). ‘Don’t ask’-beleid waar bij dienstverlening (inclusief politiediensten) niet naar migratie status gevraagd wordt. Engagement van de Stad Gent om op haar grondgebied niet in te gaan op federale politie-opdrachten om ‘op jacht’ te gaan naar mensen zonder wettig verblijf.”
2) Uit aanbeveling 2.2. (“Quota Invoeren”) => “Er wordt transparant gecommuniceerd over hoe de quota berekend zullen worden, inclusief een correcte definitie van geracialiseerde personen. (…) Quota richten zich op geracialiseerde personen waarbij er in alle hiërarchische niveaus vertegenwoordiging wordt nagestreefd, inclusief onder A en B profielen. De mate van positieve discriminatie wordt onderzocht én ingevoerd waar mogelijk. Zo stellen we vast dat bv. mensen met een Afrikaanse achtergrond nog steeds te weinig vertegenwoordigd zijn, in vergelijking met andere geracialiseerde personen.”
3) Uit aanbeveling 2.3. (“Rekruteringsbeleid”) => “De noodzaak van het testen op het beheersen van de Nederlandse taal moet kritisch bekeken worden aangezien dit niet noodzakelijk is voor elke functie.”
4) Uit aanbeveling 4.4. (“Dekolonisering van de bibliotheek”) => “Er komt een dekoloniale checklist met criteria voor het aankoopbeleid van de Krook. (…) Veel boeken hebben historische of literaire waarde, maar bevatten racistische elementen (bv. Pipi Langkous). (…) De meest racistische werken in de kinder- en jeugdbibliotheek worden uit het aanbod verwijderd.”
Als de Gentse burgemeester Mathias Declercq nog een greintje liberaal gedachtengoed in zich draagt, dan kegelt hij dit rapport integraal en linea recta in de vuilbak. Met deze aanbevelingen maak je van Gent een vrijhaven voor illegaal verblijf, hangt de kans op een job voortaan af van de kleur van je huid, en zal de stad op een ware DDR-manier bepalen wat de Gentenaar in zijn bibliotheek mag lezen en wat niet.
Gentenaars, word wakker! Bewaak uw vrijheid van denken. Verzet u met hand en tand tegen het racistische aanwervingsbeleid dat uw stadsbestuur wil invoeren. Zeg neen tegen de nakende censuur in uw bibliotheek. Dit alles is géén grap. Het is deze mensen bittere ernst. Laat daarom uw stem horen voor het te laat is.
De Stad Gent liet de aanbevelingen niet koud worden:
Koning Leopold II-laan wordt gewijzigd en Patrice Lumumba verschijnt in het register straatnamen. Een dekoloniaal parcours als bijdrage aan internationale rechtvaardigheid wordt uitgewerkt. Praktijktesten op de arbeids- en huurmarkt. “Omstaandertrainingen” tegen haatspraak. Selectieprocedures worden aangepast. Boekenaanbod in bibliotheken wordt gescreend.
Zouden ze niet beter de Gentenaars de strop aandoen dan hebben ze echt niets meer te zeggen. Liefst een groene strop want dat staat toch goed voor de huidige heersers van de vroegere fiere stad Gent.De groene watermeloenen zeggen niets anders zoals in het plat Gents : euwt ulder muile.