Gapersverbod

Officieel is er geen verbod. De verwijdering wordt aangeraden. Te vergelijken met de corona-aanbevelingen, de oranje-kleurcode, die het belgisch beleid uitvaardigt aan de bevolking. Echter… de gevolgen van een gaper-uithangbord aan je gevel kan leiden tot een spontane volksopstand.

Een gaper is een beeld van het hoofd van een man, meestal van zuidelijke afkomst, een Moor of Muzelman, met open mond en vaak met uitgestoken tong. Gapers, echte volkskunstproducten, komen enkel in Nederland en Vlaanderen voor.

Een gaper deed dienst als uithangbord van apothekers, om klanten te trekken, maar tevens als kwaliteitsaanduiding voor de winkel. Aanvankelijk werd dit uithangteken op de luifel gezet, maar vanaf de 17e eeuw steeds vaker aan de gevel bevestigd, met name in Amsterdam kwam dit veel voor. De mond van de gaper staat niet open om te gapen, maar om een medicijn in te nemen. De grimas van veel gapers is te verklaren doordat het medicijn vies smaakt. (…)

Zwarte ‘gaper’ weg bij Amsterdamse drogist door ‘dreigende situatie’

“Onze eigen gaper is momenteel weer ziek van ellende ook al hij is echt prachtig gerestaureerd. Het doet ons verdriet dat er negatieve geluiden klinken en dat onze gerestaureerde gaper iets van doen heeft met een politieke beslissing. Maar nee, daar houden wij ons buiten. We hebben ditmaal gekozen voor de huidskleur van een zieke, zoals gapers moeten uitbeelden.”

Uit: Het verhaal van onze gaper

Meer weten? Ga naar het Nationaal Farmaceutisch Museum en bezoek de Gapergalerij