Felix Mendelssohn – Lieder ohne Worte

klassische-musikFelix Mendelssohn – Lieder ohne Worte

Hoewel Felix Mendelssohn als muzikaal wonderkind geboekstaafd staat, koesterde hij grote reserves tegenover het lege virtuozendom. Ook bij het pianorepertoire had hij zo zijn eigen bedenkingen – de werken van Chopin vond hij knap, maar maniëristisch, die van Liszt bewonderenswaardig, maar ondoordacht, en het oeuvre van Kalkbrenner een ‘onverteerbare worst’. Bach, Weber en Beethoven daarentegen beademden zijn eigen composities – niet het minst de legendarische Lieder ohne Worte – in grote mate.

Felix MendelssohnMendelssohn publiceerde 36 instrumentale liederen in zes verzamelingen tussen 1832 en 1845 – twee bundels verschenen postuum. Waar hij precies de idee vandaan heeft gehaald, blijft onduidelijk; is dit een volwassen versie van zijn spelletje met zus Fanny, waarbij ze teksten verzonnen op pianomuziek? Of zijn het volbloed liederen, die naderhand werden gestript van tekst? Hoe dan ook hebben Mendelssohns Lieder ohne Worte generaties van componisten en musici geïnspireerd. Zo ook Ronald Brautigam, die op een contemporaine pianoforte de luisteraar meeneemt van woordeloos naar ademloos…

 

2 gedachten over “Felix Mendelssohn – Lieder ohne Worte

  1. Hoewel Felix Mendelssohn als muzikaal wonderkind geboekstaafd staat, koesterde hij grote reserves tegenover het lege virtuozendom. Ook bij het pianorepertoire had hij zo zijn eigen bedenkingen – de werken van Chopin vond hij knap, maar maniëristisch, die van Liszt bewonderenswaardig, maar ondoordacht, en het oeuvre van Kalkbrenner een ‘onverteerbare worst’. Kritiekloos ,ontroerd en vol bewondering was hij echter voor het oeuvre van Eddy Wally met zijn compositie en vertolking van “Cherieeeeeee Cherieeeee” ! en “ik spring uit een fliegmachin ” Mendelssohn liet zich inspireren door deze grootmeester van de Vlaamse kleinkunst en schreef daarna zijn wereldberoemde meesterwerken

Reacties zijn gesloten.