“Extreemrechtse” opmars in Slowakije

 "Dit is geen neonazi". "Het is een gewone kiezer, sinds lange tijd gefrustreerd omdat niemand wat aan zijn problemen doet"

“Dit is geen neonazi”. “Het is een gewone kiezer, sinds lange tijd gefrustreerd omdat niemand wat aan zijn problemen doet”

Marian Kotleba van de zogenoemde ultranationalistische partij “Ons Slowakije”,  won afgelopen weekend  de regionale verkiezingen en werd verkozen tot Župan (gouverneur) van de regio Banská Bystrica.  Na verkiezing van Jobbik in 2010 in het Hongaarse parlement wordt de teleurstelling over de politieke en economische toestand vertaald in stemmen voor een nationalistische partij, die op zijn minst “rechts” mag genoemd worden.

De deelname van Kotleba in de tweede ronde bracht meer kiezers op de been dan in de andere vier regio’s, waar zaterdag werd gestemd. En hij kreeg zijn stemmen niet slechts van burgers uit één sociale klasse.

Deze verkiezingswinst vormt voor Kotleba vast en zeker een opstapje naar de presidents- en gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Hij heeft dan geen kans om te winnen, maar wel is het fundament gelegd voor de parlementsverkiezingen van 2016. Als gouverneur van de regio zal hij worden geïsoleerd; des te meer zal hij zich dan als slachtoffer van het systeem kunnen profileren en punten scoren, zegt onder andere socioloog Martin Bútora.

De reden van zijn succes ligt in het misnoegen over de ontwikkeling van de Slowaakse maatschappij in de afgelopen jaren.
In de Europese context is de overwinning van Marian Kotleba de zoveelste op rij, waaruit blijkt dat de steun voor rechtse partijen groeit. Zijn succes is echter niet alleen te danken aan een proteststem. Deze totaal onvoorspelbare radicaal combineert zijn populisme namelijk met een duidelijk standpunt over het gevoelige en nog altijd onopgeloste Roma-vraagstuk.
Officieus maken de Roma ongeveer 10 procent van de Slowaakse bevolking uit. De meeste Slowaken beschouwen het ‘Roma-probleem’ in de eerste plaats als een veiligheidsvraagstuk en niet zozeer als een kwestie van mensenrechten of sociale rechten.

Presseurop

“Het totale gebrek aan zelfkritiek is een van de ergste karaktereigenschappen van politici […] en een van de voornaamste redenen waarom de kiezers geen vertrouwen meer in hen hebben – deels terecht – en trouwens ook niet meer in de democratie, gek genoeg.” uit het artikel in de krant Hospodářské noviny.

FT

 

Eén gedachte over ““Extreemrechtse” opmars in Slowakije

  1. Moge de ogen van de Vlamingen ook open gaan en in grote meerderheid stemmen voor een Euro kritische partij en in Vlaanderen is dat enkel het Vlaams Belang en zeker niet de NVA

Reacties zijn gesloten.