Professor weigert gemakkelijkere examenvragen op te stellen voor zwarte studenten.
Een UCLA professor, die geschorst werd nadat hij geweigerd had zwarte studenten te bedienen met gemakkelijkere examenvragen na de dood van George Floyd, trekt naar de rechtbank tegen de onderwijsinstelling en beschuldigt hen van laster en eerroof en het verlies van financiële kansen.
Gordon Klein, een prof bij de UCLA’s Anderson School of Management, die daar al tientallen jaren doceerde, wil zijn gelijk halen voor de rechtbank en beschuldigt de decaan (rector), Antonio Bernardo, de University of California Board of Regents, in die capaciteit tevens gastheer van anonieme “co-samenzweerders”.
“Ik deed dit omdat de school nog steeds wraak op mij wou nemen; ook andere leerkrachten mogen zich hieraan verwachten. Ik dacht dat het belangrijk was dat iemand zich hiertegen verzet en “genoeg” zegt. Ik heb de wettelijke capaciteit en achtergrondkennis om mij hiertegen te verzetten: dus doe ik het!”
Decaan Bernardo & co hebben daadwerkelijk een lastercampagne tegen prof. Klein op gang gebracht toen hij een studentenverzoek om zwarte studenten in zijn vak een “onschuldig” eindexamen (lees: een examen waarbij je niet kan buizen) te laten afleggen omwille van de emotionele mallemolen die Floyds dood zou kunnen veroorzaakt hebben, zo staat er te lezen in de aanklacht.
Decaan Bernado weigerde commentaar te geven. De UCLA zelf verstopt zich achter “algemene procedures en principes die de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van intelligent onderzoek en het bieden van een omgeving dat leren, werken en wonen aanbiedt vrij van discriminatie, intimidatie of wraak”. Na Floyds dood in mei 2020 begon aan de UCLA een georganiseerde campagne “Letter Writing for Finals Accomodations for Black Students,” in dewelke bij professoren aangedrongen werd een voorkeurbehandeling aan zwarte studenten te geven. Op 1 juni 2020 ontving prof. Klein een waarschuwing van de administratie dat de juni campagne in gang gezet werd en hij kreeg reeds de volgende dag een (e-mail)verzoek hieromtrent van een student.
Prof. Klein antwoordde dat hij niet met zekerheid kon zeggen welke studenten er zwart (of iets anders) waren vermits hij omwille van de covid-maatregelen online les gaf. En hij wees het verzoek af. Hoewel de student zich achteraf verontschuldigde voor zijn schandelijk verzoek (… geef me carte blanche want ik ben zwart!) en zich zelfs voor een volgende cursus bij prof. Klein inschreef, werd de email-correspondentie vlijtig gedeeld en prof. Klein werd daarin beschreven als een ongevoelige hypocriet.
Een petitie op Change.org werd gelanceerd met de eis voor zijn ontslag. De Anderson-hogeschool gaf toe aan de BLM-druk. Decaan Bernardo haastte zich om steun voor het ontslag van prof. Klein te vinden. Op een hoger niveau bij de UCLA werd dit geweigerd – dus trok Bernardo op solo-tour en schorstte prof. Klein waarbij hij zijn contact met de desbetreffende student “kwetsend” noemde.
Prof. Klein stelde dat hij het lam was dat moest opgeofferd worden op het altaar van de Anderson Hogeschool, die daardoor zichzelf de status van modelstrijder tegen racisme toekende. Iets wat blijkbaar hoogdringend was vermits er slechts één zwarte professor op de ca. 200 faculteitsleden daar les geeft.
Hoewel prof. Klein steun kreeg van de Foundation for Individual Rights in Education (Stichting burgerrechten in het onderwijs) en sindsdien zijn volledige uurrooster terug toegewezen kreeg, zijn de gevolgen voor zijn buitenschoolse carrière niet van de baan. Hij werd nl. regelmatig opgeroepen als expert bij rechtszaken – nu niet meer. Bovendien kreeg prof. Klein niet de opslag die hij verdient en zou gekregen hebben, ware het voorgaande niet gebeurd, nl. dat hij de principes van gelijke behandeling, gelijke rechten en plichten zoals georeerd in de UCLA bijbel, niet zou toegepast hebben. We citeren prof. Klein:
“Dit zal misschien de eerste keer zijn dat mensen, betrokken in de woke-cultuur, voor de rechtbank gedaagd worden. Zij handelen en voelen zich straffeloos als zij vanuit hun toetsenbord (pc) strijders kunnen optrommelen en ervan uitgaan dat er geen gevolgen zullen zijn. Misschien zal dit uiteindelijk veranderen.”