Het Juncker plan krijgt vorm
De EU met aan het hoofd de meester-magiër Juncker heeft een lijst voorbereid van niet minder dan 2000 kandidaat-projecten met een totale waarde van ca. 1300 miljard euro die zouden kunnen profiteren van het 315 miljard euro investeringsplan, dat eigenlijk feitelijk slechts een nominale EU-inleg heeft van 21 miljard euro.
Wie het in Keulen hoort donderen verwijzen wij naar ons eerste artikel Eurovisioenen.
Niet minder dan 2000 popelende projectindieners hebben bij de EU aangeklopt in de hoop een stukje van de taart te kunnen krijgen. De lidstaten kregen immers de opdracht projecten voor te leggen die voor het investeringsplan in aanmerking kunnen komen. Ze zijn heel verscheiden: van een nieuwe luchthaventerminal in Helsinki, een overstromingswering in G.B., energiezuinige systemen in Franse openbare gebouwen, gebouwenrestauratie in Nederland, een nieuwe haven in Ierland tot een hoge snelheidslijn tussen de Baltische landen en Polen.
De Europese Commissie moet een keuze maken. Zij hoopt dat de gekozen projecten toegang zullen krijgen tot de fondsen tegen juni volgend jaar. Fondsen die er (nog) niet zijn. U kunt investeren – risicovrij – of beter gezegd: wij dragen allemaal het risico. Niets is risicovrij, want wij, de EU-lidstaten met hun belastingbetalende bevolking, staan allemaal samen garant voor de terugbetaling van de investering.
De EU hoopt dat het EFSI-plan, met een eigen EU-inbreng van 21 miljard euro zal leiden tot een kettingreactie, een grotendeels privé gedragen investeringsplan van 315 miljard euro over een periode van drie jaar. De EU-lidstaten kunnen ook een duit in het zakje doen. Hiermee zal bij de goedkeuring van hun begroting rekening gehouden worden, wat “sommige landen zou helpen hun budget weer op de sporen te krijgen”. Ruikt dit niet naar een heel klein beetje chantage?
Sommige criticasters zien hierin zelfs een verdoken akkoord tussen de ECB (Europese Centrale Bank) en de lidstaten, in tijden van nul-groei, grote werkloosheid en lage inflatie.
Zoekt u een veilige haven voor uw nog niet gedevalueerde eurootjes? Neem contact met de EU Task Force