Migrant kan niet worden uitgezet wegens gerechtelijke controle….
We zijn half september, in Charvieu-Chavagneux (Isère), een kleine Franse stad van 10.000 inwoners, waar ene Gérard Dézempte burgemeester is. Hij weigert op dat moment het huwelijk te voltrekken tussen één van zijn ingezetenen en een Algerijn. Deze laatste verblijft illegaal in het land, sinds zijn visum in 2019 was verlopen. Omdat de burgemeester vermoedt dat het om een schijnhuwelijk gaat, weigert hij het huwelijkte voltrekken. “Ik kwam tot de vaststelling dat hun huwelijksbeloften absoluut niet duidelijk waren”.
Burgemeester Dézempte, van wie de commerciële zender BFM TV vermoedt dat hij sympathie heeft voor de “ideeën van Eric Zemmour”, maakt het dossier – zoals voorzien is in de wet – aan de bevoegde autoriteiten over, de procureur van Viennes. Die laatste bevestigt de beslissing van de burgemeester. De Algerijn krijgt het bevel om het Franse grondgebied te verlaten. De burgemeester, misschien wat naïef: “Ik dacht werkelijk dat de zaak hiermee zou afgesloten zijn”.
Tot zijn grote verbazing verneemt de burgemeester echter dat het niet mogelijk is om de Algerijn terug te sturen want hij is het voorwerp van een gerechtelijke controle, waardoor hij het grondgebied niet mag verlaten. Waarop de cynische reactie van de burgemeester weerklinkt: “Als ik het goed begrepen heb, volstaat het dat iemand die zich niet op een legale manier in ons land ophoudt, een strafbaar feit pleegt en dus onder gerechtelijke controle komt, zodat de uitzetting niet kan worden uitgevoerd?” De burgemeester gaat hiermee door – voorlopig zonder reactie: “Ik heb de prefect van l’Isère gevat en de procureur van de Republiek zodat zij de noodzakelijke rechtzettingen doen. Stop dit laxisme en stop de onmacht.”
Of hoe de West-Europese administratie haar eigen onmacht organiseert.
Peter Logghe