In Zwitserland bestaat er voor justitie een verkrachting “light”… Wie aan de drang niet kan weerstaan neemt best een chronometer mee of een eierwekker…
De districtsrechtbank van Zürich heeft een Noord-Macedoniër in eerste instantie schuldig verklaard aan de verkrachting van een Fins au-pair meisje. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden en 15.000 Zw. Fr. schadeloosstelling. De procureur had een effectieve gevangenisstraf van 44 maanden geëist.
De max. straf voor verkrachting is 10 jaar hechtenis. Het milde vonnis werd door de rechtbank uitgelegd: nl. de dader zou geen “buitensporig geweld toegepast hebben”. De daad zou niet gepland geweest zijn en heeft bovendien niet lang geduurd. En daarom moet de dader niet naar de gevangenis. Hij wordt ook niet uit het land gewezen omdat hij voor 2 van de 3 rechters als een persoonlijk lastig geval geldt. De Noord-Macedoniër zou naar verluidt in Zwitserland geboren zijn en goed geïntegreerd. De derde rechter had een andere inschatting: de nood aan publieke veiligheid zou belangrijker zijn dan de integratie van de dader in Zwitserland.
In Zwitserland moet elke derde veroordeelde verkrachter niet naar de gevangenis. Wat dit voor de slachtoffers betekent, beschrijft de Freiburgse zangeres Julie Hugo in “Blick”. Einde 2021 had een buurman haar in haar eigen woning verkracht en zwaar mishandeld. Desondanks veroordeelde de districtsrechtbank Saane de dader dit voorjaar slechts tot een voorwaardelijke vrijheidsstraf van 2 jaar en de betaling van 10.000 Zw. Fr. smartengeld. De procureur had een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden geëist. Het milde vonnis verklaarde de rechter door te wuiven met een blanco strafregister en het goed gedrag van de dader tijdens het proces. Julie Hugo voelt zich nu ook een slachtoffer van de overheid: “Het is alsof ik een tweede keer verkracht geworden ben – ditmaal door justitie.” Hun boodschap is bijzonder verontrustend: men kan iemand verkrachten en in elkaar slaan zonder dat dit zware gevolgen heeft voor diens leven.
Onze redactie vraagt zich af of de rechtbank even mild zou geweest zijn voor een dader die iemand uit de regenboogsekte zou uitgekozen hebben als lijdend voorwerp…