Fiscal Amnesty International vraagt België om kapitaalvluchtelingen op te vangen
BRUSSEL/GEORGETOWN – Na een grootschalig informaticalek is het niet langer veilig om zwart geld anoniem op een rekening in een belastingsparadijs te parkeren, waarschuwt Fiscal Amnesty International. De ngo vraagt de Belgische overheid om kapitaalvluchtelingen op te vangen als de nood zich stelt.
Fiscal Amnesty International verdedigt sinds haar oprichting op 25 oktober 1929 de belangen van belastingontwijkers en andere fraudeurs. De mensenrechtenorganisatie heeft grote vragen bij het perslek dat de anonimiteit van 130 000 kleinere en grotere belastingontduikers heeft opgeblazen. “Belastingsparadijzen zoals de Kaaiman- of de Maagdeneilanden zijn blijkbaar niet langer in staat om gewone fraudeurs zoals u en ik een basisrecht als privacy te garanderen”, aldus Aster Poortjens van Fiscal Amnesty International. “Daardoor lopen honderdduizenden kapitaalvluchtelingen voortaan het risico om met hun geld terug te moeten keren naar hun land van herkomst. Daar riskeren ze bijna zonder uitzondering allerlei vormen van vervolging, louter en alleen omdat ze jarenlang verzuimd hebben om aan het gemeenschappelijk patrimonium bij te dragen. Wij vragen de overheid dan ook om al die mensen, wier enige misdaad het verduisteren van 25 000 000 000 000 euro voor overheden in moeilijkheden was, een veilig onderkomen te bieden in België.”
België kan de noodlijdende miljardairs onder andere tegemoet komen door een open asielcasino te bouwen in Knokke, stelt Poortjens voor. “Daar kunnen kapitaalvluchtelingen in afwachting van de regularisatie van hun centen wennen aan de Belgische fiscaliteit. Na een inburgeringsperiode van drie maanden zou iedere nieuweling in staat moeten zijn om de notionele interestaftrek foutloos toe te passen. Daarna zouden de noodlijdende miljardairs gewoon zelf moeten kunnen instaan voor de verduistering van hun roerende of onroerende goederen.”
Overschrijf ze vrij – Om de overheid warm te maken voor die maatregelen neemt Fiscal Amnesty International nu zijn toevlucht tot de aloude strategie van de brievencampagne. “Met ons project ‘Overschrijf ze vrij’ willen we jongeren warm maken voor de problematiek door hen zelf brieven te laten schrijven naar Staatssecretaris voor Fraudebestruiding John Crombez (SP.A)”, meldt Poortjens. “Daarin staan drie duidelijke eisen. Ten eerste, de onmiddellijke stopzetting van de schending van het bankgeheim; ten tweede, algehele en eeuwigdurende fiscale amnestie voor kapitaalvluchtelingen; en ten derde, de onmiddellijke terugkeer van Didier Reynders (MR) als minister van Financiën. In zijn tijd kon er tenminste nog iets geregeld worden.”
Gepost door Jan-Pieter De Leugheneire op 8 april 2013 bij De Raaskalderij