Dit zijn de lieverdjes die de sympathie van de EUSSR, Obama en de goegemeente krijgen

MM900236531[1]Syrische opstand beheerst door islamistische groepen

In de Syrische regio’s die in handen zijn van de opstandelingen tegen Assad, zijn diverse islamitische rechtbanken actief, zoals de nieuwe ‘recht’bank in het door opstandelingen bezette Aleppo. De strijders worden geleid door extremisten.
In de Supreme Military Council, de overkoepelende oppositionele organisatie zitten veel commandanten die voorstander zijn van een islamitische Syrische regering voor de toekomst. In deze regio’s is geen enkele seculiere gevechtseenheid.

Al-Qaida
Er vechten groepen als het beruchte Al-Nusra Front dat op de VN-lijst van terreurgroepen staat. De leider van Al-Nusra zei onlangs dat de groep samenwerkte met Al-Qaida in Irak en trouw zwoor aan Al-Qaida leider al-Zawahri. Nusra eiste de verantwoordelijkheid op voor diverse zelfmoordaanslagen en is populair bij buitenlandse jihadi’s. Een andere belangrijke groep is Ahrar al-Sham die dezelfde ideologie heeft als al-Nusra maar die overwegend uit Syriërs zelf betstaat. Beide groepen zijn vooral actief in het noorden en oosten en genieten veel aanzien bij andere opstandelingen vanwege hun gevechtsbekwaamheid en hun wapenarsenaal, dat vooral wordt betaald door sponsors uit de Golfstaten.

Islamitisch emiraat
Andere opstandelingengroepen zijn eveneens islamistisch. Er zijn jihadi’s die een islamitische emiraat willen oprichten, anderen behoren bij de Moslim Broederschap. Elizabeth O’Bagy van het Institute for the Study of War die de laatste tijd Syrië opstandelingenleiders interviewde: ‘Mijn indruk is da er geen seculiere groepen zijn’.
Sinds het begin van de opstand tegen Assad wordt de oppositie geleid door Soennieten, vooral in afgelegen, conservatieve gebieden. Gedurende de burgeroorlog zijn de sektarische verschillen verhard en dat gaf islamisten de kans om aanhang te winnen. De islamitische agenda van de strijders vergroot de afstand met burgerlijke activisten die vechten voor een werkelijk democratisch Syrië.

Bron: New York Times, 27 april 2013,  Nieuw Religiieus Peil