Dit kàn toch niet zo verder gaan!

Onze zoon en zijn gezin hebben geen gasaansluiting, kunnen ook geen gasaansluiting krijgen. Er liggen zonnepanelen op het dak en zij hebben een pelletskachel. Voor de rest elektrische (bij)verwarming die – volgens belofte van de zonnepanelenexperten – het huis ‘gratis’ zou verwarmen met de door de zonnepanelen verwekte elektriciteit.

Gratis bestaat niet. Gratuite beloftes daarentegen wel degelijk: Resultaat: jaarafrekening elektriciteit van 1600 euro!

Wij wilden vaststellen hoe het plaatje er bij onze woning zou uitzien. Gewoon om eens te kijken wat zonnepanelen op het dak van ons huis zouden kosten/opbrengen contacteerden we een tiental installateurs . Van de tien was er slechts één, welgeteld één, die stelde dat het geen zin had, dat we die kosten nooit in ons huidig leven zouden kunnen doen renderen. Iets waarvan we zelf – voorafgaand aan de offertes – wel al van bewust waren en dat we uiteindelijk bevestigd kregen… door één eerlijke installateur.

We blijven bij onze mening: het voorzien van nutsleidingen, zij het elektriciteit, gas, water… enz… is een taak van de overheid, niet van de burgerbevolking. De overheid moet als een goede huisvader zorg dragen voor de goedkoopste, meest rendabele, meest zekere en veilige voorzieningen.

En wat doet de Vlaamse regering? Zuhal Demir is voorwaar verveld tot een groene super-commissaris. Bij de aankoop van een bestaand huis een verplichte renovering, incl. alle “groene” voorschriften? Wie kàn dat financieel aan? Wie een bestaand huis koopt, doet dit omdat men in fases het huis kan moderniseren, aanpassen en inderdaad energie-vriendelijker maken. Het zijn niet de grootverdieners die op deze manier een eigendom verwerven. Het zijn de mensen, die kamer na kamer, van het dak tot de kelder, het huis in de 21ste eeuw brengen, de elektriciteit aanpassen, nieuwe leidingen trekken, dak en muren isoleren, dikwijls met eigen mankracht, met familie en vrienden. Voor hen is het de énige manier om een onroerend eigendom te verwerven. Zij kunnen niet bovenop de aanschaf ook nog een volledige renovatie comform de energievoorschriften financieren. In de straten met een kleine ruimte tussen voetpad en huis moet de parkeerplaats er ook aan geloven. Vergroenen is het gebod. Allemaal goed en wel, maar waar moet de gezinsauto – bij gebrek aan eigen garage – dan naartoe? Probeer maar eens een parkeerplaats te vinden in een stedelijke agglomeratie. En als klap op de vuurpijl “overweegt” de Vlaamse regering de verkoopban van alle diesel, benzine en hybride auto’s. Elektrisch rijden is het motto. Wie kan zich zo’n vehikel permitteren? Wat gaat onze elektriciteit dan kosten? En waar gaan ze de stroom halen? Hoeveel huizen zullen er in de fik gaan omdat de elektrische auto in de garage spontaan in brand schiet en niet te blussen valt? Hoeveel gaat onze brandverzekering dan stijgen? Hoeveel vrachtwagens zullen ergens aan de kant van de autosnelweg “plat” rijden? Stel u voor dat dit in een tunnel gebeurt of op een brug. Of erger, dat deze spontaan begint te branden…

Wat we zelf doen… is één groot geklungel!