… indien ‘s werelds grote democratieverspreider zich niet ermee gemoeid had
TASS meldt: De Oekraïense delegatie bij de vredesbesprekingen heeft voorgesteld dat Oekraïne een Zweedse of Oostenrijkse versie van een gedemilitariseerde staat krijgt, weliswaar met zijn eigen bewapende strijdkrachten. Zo verklaarde Vladimir Medinsky, die de Russische delegatie leidt.
“Over het behoud en ontwikkeling van Oekraïne’s neutrale status, een demilitarisering van Oekraïne en een lange lijst punten i.v.m. de grootte en aantal van de Oekraïense strijdkrachten wordt nog gesproken… Oekraïne stelt een neutrale gedemilitariseerde versie naar Oostenrijks of Zweeds model voor, een staat met een eigen leger en marine. Al deze punten worden verder besproken door de resp. leiding der defensieministeries. “
Laten we niet vergeten dat Oekraïne officieel neutraal is. Het was immers een voorwaarde toen de USSR uiteen viel en is ook verankerd in de Oekraïense Verklaring van Soevereiniteit.
Voor Rusland gaat het nog in hoofdzaak over de status van de Krim en de Donbass én – niet te vergeten – de denazificatie en de rechten van de minderheden, van de Russischsprekenden en de status van de Russische taal.
We staken ons licht nog elders op en vernamen grotendeels hetzelfde als hierboven vermeld. Met deze bijgevoegde punten:
- Rusland eist dat Oekraïne zich officieel neutraal verklaart en nooit tot de NAVO zal toetreden. Momenteel is het gewenste NAVO-lidmaatschap in de Oekraïense grondwet geschreven. D.w.z. dat de grondwet moet gewijzigd worden, het parlement hierover moet stemmen, wat niet van een leien dakje zal lopen, en de president moet dit ook nog ondertekenen.
- Medinsky bevestigde dat de Russische regering eist dat Kiev de Krim als deel van het Russisch grondgebied erkent en de onafhankelijkheid van de volksrepublieken Donetsk en Lugansk (DVR en LPR) niet meer in de weg staat.
- Medinsky bevestigde dat er vooruitgang geboekt werd maar dat nog niet alle problemen opgelost werden.
- Dmitri Peskow, Kremlin woordvoerder over het model van een Oekraïense neutraliteit: “Men kan het als een bepaalde vorm van compromis beschouwen.”
- Buitenminister Lavrov tijdens een gesprek met de tv-zender RBC: “De gesprekken tussen Moskou en Kiev zijn om voor de hand liggende redenen niet eenvoudig. Maar toch bestaat er een zekere hoop een compromis te bereiken. Er zouden al concrete formules op tafel liggen die kort voor een akkoord staan.” Voor Lavrov is het belangrijkste dat Oekraïne zichzelf neutraal verklaart. Dit zou nu in de diepte besproken worden, vanzelfsprekend met de nodige veiligheidsgaranties.
Oostenrijk heeft zich in het jaar 1955 neutraal verklaard. De Oostenrijkse wetten verbieden deel uit te maken van militaire verbonden en buitenlandse militaire bases op Oostenrijkse bodem te onderhouden.
Zweden wordt dikwijls als “alliantievrij” genoemd daar het sinds lange tijd geen formeel lidmaatschap van een militair verbond heeft. Het is geen NAVO-lid en heeft geen buitenlandse bases op het grondgebied, nam echter in het verleden meerdere keren deel aan NAVO-acties, zoals bv. in Libië of Afghanistan. De NAVO nodigde echter de niet-leden Zweden en Finland ook uit op de vergaderingen en besloot ook met deze landen informatie te delen. Of dit in de toekomst ook over andere thema’s dan het huidige – de Oekraïnecrisis – zal gebeuren, konden we niet achterhalen.
Nu nog over over het Oekraïens standpunt bij de onderhandelingen. Oekraïne zou bereid zijn over een mogelijke neutraliteit te spreken, echter wel onder voorbehoud. Het wil een “Oekraïens model”, d.w.z. met bepaalde garanties, … iemand met een slecht karakter zou ze ook achterpoortjes kunnen noemen… , nl. dat internationale strijdkrachten in de toekomst “aanvallen zouden verhinderen.” De Oekraïense onderhandelaars eisten een wettelijke bindend akkoord dat door internationale partners ondertekend wordt die “in het geval van een aanval op Oekraïne niet aan de zijlijn blijven staan zoals ze het vandaag doen.”
Zelensky liet niet het achterste van zijn tong zien. In de videoboodschap van woensdagnacht stelde hij dat de onderhandelingsposities intussen realistischer waren. Maar dat nog een tijdje kon duren eer Oekraïne tevreden zou kunnen zijn.
“Wij willen allemaal zo snel mogelijk vrede en een zege, maar dat vraagt inzet en geduld. Er moet nog gestreden en gewerkt worden”.
We zijn nu 20 dagen na het begin van een oorlog die had kunnen vermeden worden. De Minsk-akkoorden bleven een dode letter, de Donbass-bevolking werd een prooi van pesterijen en letter ook een schietschijf voor de gevreesde privé milities die opgingen in het leger. Met de Minsk-akkoorden van in 2014 en 2015, onder begeleiding van Rusland, Duitsland en Frankrijk, had de status van DVR en LPR binnen de Oekraïense staat kunnen geregeld worden. Zelensky die bij het aantreden van het presidentschap beloofd had de Donbass-problemen prioritair te zullen behandelen in samenwerking met Rusland, liet zijn oren hangen naar de oorlogsfluisteraars van de overkant van de Atlantische Oceaan.
Tot slot nog deze uitsmijter: u heeft allicht vernomen dat een Pools-Tsjechische-Sloveense delegatie naar Kiev trok om hun steun aan Zelensky te betuigen. De plaatsvervangende Poolse premier Kaczynski wil dat de NAVO een gewapende “vredesmissie” naar Oekraïne stuurt… Waarschijnlijk om de “neutrale status” van Oekraïne te benadrukken! Onze redactie vraagt zich af waarom de VN-Blauwhelmen deze opdracht niet zouden kunnen vervullen.
Poetin blijft sceptisch:
En waarschijnlijk terecht: