De Oekraïense generale staf heeft beslist hun militaire strategie bij te stellen en pogingen om nieuwe gebieden van het Russische leger terug te veroveren voorlopig op te schorten, aldus Bild Zeitung die zich beroept op eigen bronnen.
Het nieuwe hoofddoel zou eruit bestaan de tegenstander zo veel mogelijk te verzwakken. De hoogste prioriteit voor Oekraïne, zo stelt Bild, is “zelfs niet meer de verdediging van de huidige frontlinie, maar wel de uitschakeling van liefst talrijke Russische soldaten zonder dat er noemenswaardige verliezen aan Oekraïense kant te noteren zijn.”
“Ons streven is een liefst positieve verhouding van de verliezen te bereiken. Bij een verhouding van 10 tegen 1 ten gunste van ons zullen we de verdediging voortzetten; bij een verhouding van 1 tegen 1 zullen we ons terugtrekken”. Aldus een Oekraïense officier. Een andere bron uit het Oekraïense leger bevestigde dat “er nu geen druk meer uitgeoefend wordt en geen dwang meer bestaat: het doel is eenvoudig: zo veel mogelijk verliezen voor de vijand te creëren.” “Stellingen behouden speelt geen rol; hoofdzaak is meer Oekraïners in leven te houden.”
Een westerse militaire raadgever: “Wat wij nu beleven is niets ander dan een gecontroleerde terugtrekking met gevechten.” En de Oekraïners zouden bij hun terugtocht mijnenvelden aangelegd hebben. Bij deze strategie “heerst de hoop dat er een hoogtepunt bereikt wordt waarbij het Russische offensief stikt.” Daarna zou Oekraïne kunnen proberen het initiatief terug te nemen als het van het westen wapens krijgt waarmee het de situatie op het terrein radicaal kan veranderen. Bv. met ATACMS (ballistische raketten), Taurus-KEPD 350-kruisraketten, F-16- of JAS 39-vliegtuigen.
Volgens Bild zouden de Oekraïense soldaten opgelucht gereageerd hebben bij de strategiewissel van de generale staf.
Het Oekraïense leger probeert sinds begin juni zonder veel succes terrein te heroveren. Volgens het Russische defensieministerie zou Oekraïne in zes maanden meer dan 125.000 soldaten en meer dan 16.000 wapens verloren hebben. Zonder noemenswaardige terreinwinst. Een conclusie die intussen ook in het westen doorgedrongen is. Kortom: een patstelling.
De mannen aan het Oekraïense front smeken om vervanging: ‘Het wordt tijd dat ze anderen sturen’ Aan het front groeit de frustratie over de mannen die proberen te vermijden dat ze gemobiliseerd worden. Vele soldaten zitten al meer dan anderhalf jaar in militair uniform.
Bild staat niet alleen met b.g. conclusie.