De VSA willen niet de gevolgen dragen van hun “tweedracht zaaien”

De VSA toeterden dat ze geen olie meer zouden importeren uit Rusland. Impliciet betekent dit dat iedereen die dit wel nog doet, wel eens hiervoor zouden kunnen gestraft worden door de VSA. Intussen zijn ze wel voor zichzelf op zoek naar een andere olieleverancier, zoals Venezuela dat over de grootste bekende olievoorraden zou beschikken. Als de bevolking van de VSA hoge prijzen aan de pomp moet betalen voor hun geliefde benzineslurpende auto’s, dan is dat geen goed nieuws voor de Democraten bij de mid-term verkiezingen in november.

In voorgaand artikel (zie onderaan) gaven wij een overzicht van het bezoek dat een VSA delegatie aan de Venezolaanse regering had gebracht met het oog op olieleveringen naar de VSA. De oorlogsfluisteraars in de VSA, o.a. Rep. senator Marco Rubio, waren er niet bepaald gelukkig mee. Media gaven weer dat de harde supporterskern van de zgn. “interim president” Juan Guaidó zodanig druk hadden gezet dat de onderhandelingen met de Venezolaanse regering op ijs werden gelegd, maar dat de “deal”, nl. verzachten van de sancties in ruil voor olieleveringen, nog steeds ergens op de tafel lag… Rubio diende zelfs een wetsvoorstel in waardoor de olie-import uit Iran en Venezuela bij wet moet verboden worden. Rubio is van mening dat een akkoord met de VSA het “einde” zou betekenen van de Venezolaanse oppositie.

En u weet zonder enige twijfel hoe genegen de VSA de “opposities” wereldwijd toegedaan zijn!

Tot de recente ontwikkelingen, m.n. de Oekraïnecrisis, had Bidens kabinet hoofdzakelijk Trumps politiek van “maximale druk” gehandhaafd waardoor Maduro had moeten vallen, maar zoals de Financial Times opmerkte, zat er sowieso al een verandering van strategie aan te komen. Woordvoerster Jen Psaki probeerde de VSA-Venezolaanse gesprekken van 5.3.22 te bagatelliseren, al viel dat wel moeilijk gezien zowel president Maduro, vice-president Rodriguez en de VSA adviseur voor Latijn-Amerika Juan González hierbij aanwezig waren. Als blijk van goede wil liet Venezuela kort daarop twee VSA-gevangenen vrij… En de VSA ontkenden dat er enig verband was tussen de top ontmoeting en hun daarop volgende vrijlating… hoewel dit volgens Jen Psaki deel uitmaakte van de opdracht der VSA-missie!

Bronnen binnen de Venezolaanse oppositie meldden de Miami Herald dat het potentieel akkoord een speciale licentie voor Chevron zou inhouden, waardoor het activiteiten in Venezuela kan hervatten. Chevron had in het verleden bij het VSA Buitenlandministerie aangedrongen op een terugschroeven van de sancties tegen Venezuela.

Venezuela stelt dat eender welk akkoord omtrent de levering van olie verbonden zou zijn aan het erkennen van Maduro als president. Venezolaans buitenlandminister, Félix Plasencia, tijdens het Antalya Diplomacy Forum:

“Wij hebben een 100 jaar oude olie-zakenrelatie met de VSA. Wij hebben hen niet uit de oliezaken verdreven; zij verlieten deze om eenzijdig sancties op te leggen. Nu willen zij terugkeren. Goed, VSA en Europese oliebedrijven zijn welkom, als zij aanvaarden dat de énige en legitieme regering van Venezuela deze is geleid door president Nicolás Maduro.”

En voegde eraan toe dat een “respectvolle relatie” ook de annulering van de eenzijdige sancties inhoudt. EU-boegbeeld Josep Borrell hield een bilateraal gesprek met Plasencia, waaruit men kon opmaken dat er aan de EU-kant bereidwilligheid was om de relatie te normaliseren en de sancties op te heffen.

De Venezolaanse olie-industrie werd gedurende de harde periode dat tankers door de VSA onderschept, gestolen, de olie en vervolgens de tankers verkocht werden, slechts gered door de steun van “te vertrouwen partners zoals Rusland, China en Iran.” Tijdens b.g. top in Antalya noteerde men ook gesprekken tussen een Russische delegatie met aan het hoofd de Russische buitenminister Sergei Lavrov. We citeren Ven. vice-president Delcy Rodriguez:

“We hadden een gesprek met onze goede vriend Sergei Lavrov. We herbekeken onze bilaterale strategische relaties en het ingewikkelde internationale scenario.”

De gesprekken op 5.3.22 tussen de VSA en Venezuela werd geïnspireerd door de pogingen der VSA een wig te drijven tussen Rusland en Venezuela en president Poetin te isoleren van zijn bondgenoten in Latijn Amerika. Naar verluidt wilden de VSA een officiële terechtwijzing door Venezuela over de Russische Oekraïne-operaties uitlokken.

De Venezolaanse regering trapte niet in de val en riep “slechts” op tot een “vreedzame oplossing”, zonder kritiek te uiten op de Russische militaire operatie. Maduro telefoneerde met Poetin. Het Russische buitenlandministerie berichtte hierover dat de Venezolaanse president zijn “vaste steun” aan Rusland betuigd had en dat hij de destabiliseringspogingen der VSA en NAVO veroordeelde.

Daden zeggen meer dan woorden: een akkoord tussen Venezuela en Russisch bondgenoot, Wit-Rusland, had als gevolg dat 2 tractorfabrieken in Barinas konden geopend worden.

https://venezuelanalysis.com/news/15478

https://www.reuters.com/business/biden-announce-ban-russian-oil-tuesday-sources-2022-03-08/

https://www.americanprogress.org/article/5-reasons-why-the-united-states-cant-drill-its-way-to-energy-independence/

https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2021/11/09/opec-says-to-biden-if-you-want-more-oil-pump-it-yourself/

Dit ging eraan vooraf: