Van Romeinse luxe naar een ongelukseiland
Het paradijslijk eiland Gaiola ligt voor de kust van Napels. Bekend en berucht. Vermeden omwille van de vloek.
Sinds de 19de eeuw werd het eiland geplaagd door een aantal tragedies en ongelukken die eigenaars plaagden. De ongelukken hebben hun stempel gedrukt op het eiland en zijn de oorzaak van de “vloek” waaraan menigeen geloof hecht.
Tijdens de glorietijden van het Romeinse Rijk was het eiland een refuge voor de Romeinse elite; naar verluidt zou Vergilius hier les gegeven hebben. Echter, in de 20ste eeuw veranderde de reputatie van het eiland drastisch, of beter uitgedrukt: het noodlot van de bewoners. In de 1920-er jaren begonnen de eerste mysterieuze sterfgevallen. Eén der eerste was toen de Zwitser Hans Braun er vermoord werd; hij werd in een tapijt gerold gevonden. Niet lang daarna verdronk zijn echtgenote in de nabijheid van het eiland. Vervolgens kreeg de Duitse eigenaar, Otto Grunback, een hartaanval en stierf. In 1958 pleegde Maurice-Yves Sandoz (farmareus) zelfmoord.
Baron Karl Paul Langheim, een staalmagnaat, ging failliet. Ook beroemde personen, zoals de Italiaanse Fiat-baas Gianni Agnelli, en de Amerikaanse miljardair Jean Paul Getty, die later eigenaar van het eiland werden, kregen te maken met de vloek van Gaiola. Agnelli’s zoon pleegde zelfmoord en de Getty-familie beleefde meerdere tragedies, zoals de ontvoering van de kleinzoon door de maffia. De laatste eigenaar, Gianpasquale Grappone belandde in de gevangenis toen zijn verzekeringsfirma failliet ging.
Hoewel menige tragedie hoogstwaarschijnlijk heel eenvoudig uit te leggen is en vele verhalen door bijgeloof en overdrijvingen aangedikt werden, blijft het eiland tot op heden onbewoond. Gaiola maakt nu deel uit van een beschermd zeegebied, de Parco Sommerso di Gaiola.
Het eiland wordt door de lokale bevolking gemeden omwille van de “vloek van Gaiola”.