De aasgieren wachten

U herinnert zich de zware explosie in Beiroet, Libanon, op 4 augustus. Talrijke gebouwen, industrie en privé, werden beschadigd: van gebroken ruiten tot verwoestende instortingen. Ook historische gebouwen: onvervangbaar cultureel erfgoed.

Aasgeier photos, royalty-free images, graphics, vectors & videos | Adobe  Stock

En zie, terwijl de bevolking amper de touwtjes aan elkaar kan knopen, talrijke dagdagelijkse producten voor een normale burger quasi onbetaalbaar geworden zijn, de honger om de hoek zit te wachten, popelen kapitaalkrachtige aasgieren om hun prooi tot op het bot af te kluiven. Historisch erfgoed wordt nu bedreigd door de sloophamer. En er is al zoveel verdwenen. Na de burgeroorlog stonden er zo’n 3000 villa’s (historische paleisjes) in Beiroet; in 2017 nog ca. 100. Elke m2 bouwgrond is er immers goud waard. Weg met het verleden! Leve de toekomst met zielloze wolkenkrabbers!

https://youtu.be/fp_P2O4k46Q

Zoals het Sursock Paleis, nog steeds in privébezit. Dit gebouw is gelukkig een uitzondering en zal ontsnappen aan de afbraak- en bouwwoede der cementbaronnen. Twee video’s getuigen van vroeger en nu:

Tien jaar geleden trachtte men het tij te doen keren. Vandaag ruiken de cementbaronnen hun kans.