Corruptie zorgwekkend hoog in Slavische (toekomstige) EU-landen
Kroatië, dat nog tot de Europese Unie moet toetreden, is één van de meest corrupte landen in Europa. Buurland Slovenië is de onbetwiste lijstaanvoerder van de corruptielijst van Ernst & Young.
Het consultancybureau onderzocht bijna 3500 bedrijven in 36 landen verspreid over Europa, Azië en Afrika. Gevraagd naar de ervaringen met omkoping, steekpenningen en smeergelden gaf maar liefst 96 procent van de Sloveense bedrijfsleiders aan dat corruptie deel was van het nationale handelsethos.
De cijfers komen de regering in Ljubljana slecht uit. De Slovenen proberen juist de financiële markten gerust te stellen dat een Europees reddingsfonds voor de banken niet nodig is. Maar hoe betrouwbaar zijn de Sloveense cijfers bij zoveel corruptie?
Ook in Kroatië is de corruptie nooit ver weg. Eén op de negen bedrijven gaf aan dat omkoping en smeergelden een normale manier van zakendoen is. Dat is meer dan de 89 procent in Nigeria, toch een erkend broeinest van corruptie. Afgelopen maart waarschuwde de Europese Commissie al dat Kroatië vaart moet zetten achter de aanpak van criminaliteit en corruptie.
Behalve de twee Slavische staten (waarnaast ook niet-EU-lid Servië beroerd scoort) zijn ook Griekenland en Slowakije belast met een zorgwekend hoog corruptiegehalte.
Het minst komt corruptie voor in Noordwest Europa. Met een uitzondering; België, dat met 51 procent bijna zuidelijke waarden meet. Nederland behoort met de Scandinavische landen en Zwitserland wereldwijd tot de minst corrupte naties. Toch gaf in het onderzoek nog bijna een kwart (23 procent) van de managers aan steekpenning normaal te vinden
.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3438375/2013/05/08/Corruptie-zorgwekkend-hoog-in-Slavische-toekomstige-EU-landen.dhtml