Christenen in Palestijnse gebieden onder druk
De eerste vrouwelijke burgemeester van Bethlehem, Vera Baboun, is sinds haar aanstelling in oktober 2012 doelwit van intimidatie- en lastercampagnes door haar Palestijnse medeburgers. Begin augustus bereikte de tegen haar ingezette campagne een hoogtepunt met een aanslag op haar auto, die zwaar beschadigd werd.
De aanval op de auto van de burgemeester is symptomatisch voor de aanhoudende spanningen tussen de christelijke minderheid en de moslimmeerderheid van Bethlehem.
Dit incident toont ook aan hoe groot de uitdagingen zijn voor Palestijnse vrouwen in een conservatieve samenleving. De spanningen tussen Palestijnse christenen en moslims blijven niet beperkt tot Bethlehem alleen. Intimidatiecampagnes tegen christenen in zijn er ook in andere delen die onder controle van de Palestijnse Autoriteit staan, en ook in Nazareth en de Gazastrook. Leiders van de christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden praten zelden in het openbaar over de spanningen die er heersen. Zij waarschuwen wel dat hun positie verslechtert, maar uiten daarbij vooral kritiek op Israël. Het uitblijven van een vredesovereenkomst tussen Israël en de PA zou hun positie onder druk hebben gezet, aldus christelijke leiders, en zo wenden ze hun blik af van de moeilijke omstandigheden waaronder christenen in de PA-gebieden leven.
Kritiek over leefomstandigheden
Toch leek er een nieuw geluid hoorbaar na het aantreden van Baboun als burgemeester van Bethlehem. Baboun, moeder van vijf kinderen en oud-directrice van de Rooms-katholieke Hoge School in het nabijgelegen Beit Sahour, uit ook kritiek op PA-leiders wegens de leefomstandigheden van christenen.
Gevolg voor de burgemeester is dat zij sinds haar aanstelling te maken heeft met een strak georganiseerde smeercampagne gericht op het in diskrediet brengen van haar persoon, en dat zij veelvuldig de raad krijgt ontslag te nemen. De campagne wordt ook gevoerd via sociale media-netwerken als FaceBook en Twitter en blijkt vooral te worden aangevoerd door islamitische inwoners van Bethlehem en de omliggende vluchtelingenkampen. Lees verder
Christenen emigreerden al begin 20e eeuw uit Palestina. In Chili bv wonen er al 500.000.
Christelijken mag men vervolgen; vermoorden, hun kerken in brand steken enz, maar aan de moslims mag men niets doen, zelfs een karikatuurtje en de wereld staat op zijn kop, maar voor de christenen laat het maar gebeuren.