Iemand geïnteresseerd in een gratis ticket voor de Carmenopvoering in de Scala van Milaan? Het weder gaat vandaag omslaan, een gelegenheid om te genieten van mooie muziek in een prachtig decor.
Carmen wordt tegenwoordig wel de meest populaire opera ter wereld genoemd. Toch werd de Franse componist Georges Bizet (1838 – 1875) van alle kanten tegengewerkt om het meesterwerk op de planken te krijgen. Men noemde het stuk een onzedelijke liefdesstory die absoluut niet door de beugel kon. Van hogerhand moest hij het stuk dan ook kuisen. Enkele maanden na de dood van Bizet beleefde Carmen een ware triomftocht door de Europese operahuizen. Ondanks de stevige kritiek rondom de opera voorspelde de grote componist uit die tijd, Peter Tsjaikovski, dat Carmen binnen tien jaar de populairste opera zou zijn.
De opera Carmen beleefde haar premiere op 3 maart 1875 in Parijs. Carmen kan beschouwd worden als een van de eerste opera’s in het genre Verisme. Dit operagenre geeft aan dat het gaat om een alledaags thema met gewone mensen. De opera is gebasseerd op een novelle van de Franse schrijver Prosper Mérimée (1803 – 1870).
Aan een druk plein in het Spaanse Sevilla bevindt zich een sigarettenfabriek en een kazerne. Een dagelijks tafereel is het commentaar van de soldaten en hun hunkerende blikken naar de flirtende fabrieksmeisjes. Het mooiste meisje is het kokette zigeunerinnetje Carmen. Zij heeft haar oog laten vallen op sergeant Don Jose, maar deze heeft reeds een meisje en trekt zich weinig van Carmen aan. Als Jose eindelijk op de avances van Carmen ingaat is het eigenlijk al te laat. Carmen heeft haar hart verpand aan de beroemde stierenvechter Escamillo. Door jaloezie gedreven vermoordt Jose zijn geliefde met een dolk. De hele opera is een muzikaal feest. Toch enkele hoogtepunten: L’amour est un oiseau rebelle, En vain pour éviter, La fleur que tu m’avais jetée, Je dis que rien, Dút-il m’en coúter la vie en het beroemde Toreadoren lied.
Het Scala in Milaan is het grootste en oudste operagebouw ter wereld. Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk gaf in 1776 opdracht voor de bouw. In 1778 opende het Scala voor het eerst zijn deuren. Wanneer je op de Piazza della Scala aankomt en je het gebouw zo voor je ziet staan, valt de voorgevel stiekem een beetje tegen. De buitenkant is namelijk redelijk sober, maar zodra je binnenkomt wordt je verrast door een rijkelijk versierd interieur met als hoogtepunt de kroonluchter. Het Scala staat voornamelijk bekend voor zijn uitzonderlijke akoestiek. Salieri was de eerste die optrad in de Scala, en snel daarna traden ook vele andere beroemde componisten in zijn voetsporen zoals Puccini, Bellini en Verdi. (…)
Ondertiteling en geaut. vertaling via icoontjes onderaan.