Men zegt wel eens ‘het hangt aan een zijden draad” om aan te tonen dat iets slechts weinig kans op slagen heeft. Maar men vergeet daarbij hoe sterk zijde wel is. En veelzijdig toepasbaar.
Acht van de tien mensen lijden minstens één keer in hun leven aan een rugkwaal. De oorzaak ligt dikwijls bij een beschadigde tussenwervelschijf (discus). Wetenschappers van de universiteit van Bern proberen hiervoor een vervanging te vinden die uit een natuurlijk materiaal vervaardigd wordt.
Ze proberen niet alleen nieuwe tussenwervelschijven maar ook hartspieren, huid of zenuwen door zijde en menselijke cellen te vervaardigen. Want zijde, spinsel van rupsen en spinnen, heeft ideale kenmerken. Het wordt door het lichaam goed verdragen en veroorzaakt geen afstotingsverschijnselen. Bovendien laat het zich in diverse vormen bewerken, zowel in flinterdunne membranen als in drie-dimensionele constructies.
Een bijkomend voordeel is dat het door chemische manipulatie stuurbaar is, t.t.z. hoe stabiel het in het lichaam van de ontvanger moet zijn. Het kan zichzelf oplossen als het zijn taak vervuld heeft.
Het onderzoeksteam van het project onder de leiding van Benjamin Gantenbein heeft zich een bijzonder doel voorgenomen. Het wil gentechnisch gemanipuleerde zijderupsen een bijzondere zijde laten spinnen met een bepaalde groeifactor, die de zijde, voorzien van stamcellen, tot tussenwervelschijven moet laten groeien.
Science fiction? Ook in het Max-Planck-Institut in Bad Nauheim (D) en in Medizinischen Hochschule Hannover wordt het bijna ongelooflijke onderzocht. Met toepasbare producten kan men pas binnen enkele jaren rekenen.
Wij plaatsen hieronder een filmpje van een klassieke operatie van de tussenwervelschijf:
Als rug patiënt hoop ik dat voor velen in de toekomst deze nieuwe ontwikkeling een daadwerkelijke oplossing zal bieden.
Al goe dat er bijstond Duitsland , Max-Planck Institute anders zou men geneigd zijn te denken dat het de vruchten waren van een Arabisch wetenschappelijk onderzoek
Altijd met een grapje paraat, he René?