Over de kassa van het land b hebben wij geen actuele, bevestigde cijfers*. Naar verluidt zouden winnende landgenoten hetzelfde krijgen als in Londen vier jaar geleden. Iets zegt ons echter dat de regering-die-meer-geld-in-de-portemonnee-van-de-burger beloofd heeft, ook hier wel een extra graantje zal meepikken. Tenslotte mag een atleet al blij zijn dat hij het vaderland kan vertegenwoordigen, een hele eer, nietwaar? De reis, het verblijf in een exotisch land, het schavotje met de drie treden, het beluisteren van de brave zeun, de tricolore verkleutering, de aandacht van de wereldpers én een medaille. Wat zou men malen om een paar tienduizend euro prijzengeld?
*Hoeveel kunnen de Belgen verdienen op de Olympische Spelen? (Londen 2012)
*Welke atleten verdienen het meeste aan een gouden medaille?
In Nederland is het duidelijk: Fiscus deelt mee in olympisch prijzengeld
Olympisch goud levert een leuk zakcentje op, maar de Nederlandse topsporters die in Rio de Janeiro een prijs winnen moeten een flink deel daarvan afstaan aan de belastingdienst. Het winstgeld wordt namelijk gezien als loon, meldt de Telegraaf.
Afhankelijk van het inkomen van de sporter kan het om een aanzienlijk bedrag gaan. De winstgelden, 30.000 euro voor goud, 22.500 euro voor zilver en 15.000 euro voor brons, kunnen belast worden met 40 tot 52 procent inkomstenbelasting. Dat komt neer op 12.000 euro voor een gouden plak. Lees verder…
In de VSA bijvoorbeeld mag het zwemwonder Michael Phelps 55.000 USD afstaan aan Vadertje Staat.