Beschaving is meer dan een woord

Over de doden: niets dan goed

Zo letterlijk hoeft het voor ons niet.  Wie tegen onze Vlaams-radicale schenen gestampt heeft, hoeft van ons geen lauwerenkroon te verwachten.  Wij zijn wat dat betreft niet bepaald vergevingsgezind.  Maar er bestaat toch een ongeschreven wet over het geciviliseerd omgaan met het overlijden van een mens.  Het hoeft zelfs niet om een ‘medemens’ te gaan.

Bij Angeltjes bestond er zoals bij Golfbrekers nu een code, een code van omgaan met de tijdelijke aanwezigheid op deze aardbol en met het verdriet bij het heengaan.  Een code bij ziekte en menselijk leed.  Een code gebaseerd op waardigheid. Het woord ‘respect’ nemen we niet in de mond, want dat werd al te dikwijls misbruikt.
Dat onderscheidt ons van de dieren; wij hebben empathie, wij hebben een hart en een ziel.  Onze hersens gebruiken we tegenover een weerbare tegenstander.

De beelden en berichtgeving over het ‘straatfeest’ naar aanleiding van de dood van Margaret Thatcher herinnert ons aan de scènes in de Prachtlanden, aan de executies, aan de onbarmhartigheid en wreedheid, waarvoor wij geen begrip kunnen opbrengen.
Wij geven slechts enkele indrukken van de ontmenselijking in het Verenigd Koninkrijk.  Zonder verdere commentaar, behalve dan: dit kan niet, niet in een geciviliseerde samenleving.

Floriaan Terbeke

 

7 gedachten over “Beschaving is meer dan een woord

  1. Zag u ooit zulk misselijkmakend schouwspel bij ‘rechts’ toen een linkse politicus overleed ? Ik niet. Daar zit hem nu juist het verschil tussen rechts en links : beschaafd of onbeschoft .

  2. Zo hoor ik jullie graag spreken. Zo was het bij angeltjes ook. .Beschaving ; het siert de mens . En onderscheidt hem van de dieren. Maar weinigen kennen het nog.
    Daarvoor mis ik angeltjes nog steeds en Ray in het bijzonder

    • Wij ook; er zijn niet veel mensen die aan aan onze heer Ray kunnen tippen.

  3. Er zijn vele figuren waar ik geen traan zal voor laten, ik kan echter wel begrip opbrengen voor naasten, familie en vrienden van overledene.

  4. “De beste parallel is waarschijnlijk die met het vroege communisme. Het huidige islamitische extremisme is zoals het bolsjewisme in het verleden, een gewapende doctrine. Het is een uiterst agressieve ideologie, die door fanatieke, goed bewapende gelovigen wordt verbreid. En net zoals het communisme heeft deze ideologie een op de lange termijn gerichte antistrategie nodig, die alle aspecten omvat om haar te bestrijden.”

    De “Iron Lady” heeft de spijker op de kop geslagen. Hoewel het “islamisme” en het communisme als ideologieën slechts weinig op elkaar lijken, afgezien van een wederzijdse nabijheid om anderen te onderdrukken en te controleren, hebben ze toch veel dingen gemeen als men ze aan een methodisch onderzoek onderwerpt.

    http://ejbron.wordpress.com/2013/04/09/margaret-thatchers-mening-over-het-islamisme-was-juist/#more-36949

  5. Ik ben het volledig eens met de verschillende reacties maar volgens mij is het ook een vorm van beschaving als we “dansen” op het graf van bepaalde beesten in mensengedaante die verantwoordelijk zijn voor de dood en het lijden van hun medemens omwille van macht , religie , of gewoon maar voor de lol. Dat is zeker niet toepasselijk voor Thatcher !

Reacties zijn gesloten.