Gisteren werd met veel bombarie in de Nederlandse pers bekend gemaakt dat Aldi en enkele andere supermarktketens Joodse producten zouden boycotten. Vandaag kwam de koopmanszin weer naar boven. Toch raar dat niemand overweegt Turkije voor de bezetting van Noord-Cyprus op het matje te roepen. Integendeel: het land der Ottomanen blijft kandidaat EU-lid.
Wij hernemen hierbij een ingekort artikel uit de Dagelijkse Standaard.
“Wat is de Aldi toch een foute supermarkt
De Duitse winkelketen beweert plotseling dat het toch geen producten uit Joodse nederzettingen boycot. Ja ja.
De ophef over de boycot van Joodse producten door supermarktketens als Jumbo, Hoogvliet heeft in ieder geval de Aldi bewogen om aan damage control te doen. Op Twitter werd gisteren opgeroepen tot een boycot van deze drie supermarkten, omdat die supermarkten Joodse producten uit Israëlische gebieden als Oost-Jeruzalem, Judea, Samaria en de Golan-hoogte boycotten.
Natuurlijk zijn er ook voorstanders van die boycot in Nederland. Meestal zijn ze lid van GroenLinks, SP of de PvdA. Wat onze linkse vrinden niet lijken te beseffen, is dat in die gebieden arme Palestijnen hun brood verdienen dankzij de aanwezigheid van Joodse ondernemers. Een boycot tegen deze Joodse producten is een klap in het gezicht van iedereen die daar in de brandende zon keihard werkt om verse druiven, dadels en sinaasappels te produceren.
Wat me weer terugbrengt bij de Aldi, de meest foute supermarktketen in Nederland ooit. Gisteren verkondigde de Aldi nog apetrots dat de keten “geen producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden meer wil verkopen” en dat er streng wordt gecontroleerd op de herkomst van producten, om er maar zeker van te zijn dat ze niet uit de betwiste gebieden komen. Vandaag krabbelt de van oorsprong Duitse Aldi terug.
Er is “onjuiste informatie” verstrekt en de Aldi boycot die Joodse producten helemaal niet. Nou ja, de Aldi zegt vandaag zelf geen producten uit de nederzettingen te verkopen, maar dat ligt niet aan een bepaald politiek en/of religieus beleid. Dat is puur toeval. Tja. Wie gelooft dat nog na het schandalige nieuws uit 2010 dat Britse oorlogsveteranen geen poppies mochten verkopen in de Aldi (de keten waarvan beide oprichters voor de nazi’s hebben gevochten)? Het weigeren van oorlogsveteranen is de meest grove belediging denkbaar voor de Britten die keihard hebben gevochten voor de vrijheid van hun volk, maar ook voor het Nederlandse volk en ja, zelfs voor de vrijheid van de Duitsers.”
Lees meer hierover: http://brabosh.com/2013/07/23/pqpct-qho/
en http://www.palestinasolidariteit.be/acties/BDS%20campagne.html
De èchte reden om terug producten uit “betwistte gebieden” van Israel te verkopen, zal wel aan de moeilijkheid liggen om dàt te controlleren.
Moest ooit zo’n embargo komen voor Westvlaamse producten, hoé làng denken Jullie dat het zou duren éér die zouden verpakt worden in dozen met een “Limburgs étiket” ? (na verkocht te zijn op een Limburgse veiling)…
Ik zal het zeggen Walter: “hoogstens één dag” 🙂