Het V.K. heeft in november de door de VN voorgeschreven teruggavetermijn aan de oorspronkelijke bevolking van hun laatste Afrikaanse kolonie niet gevolgd. De Chagos-eilanden liggen midden in de Indische Oceaan, ver weg van het Afrikaanse vasteland.
In 1968 kreeg Mauritius de onafhankelijkheid van de Britten. Mauritius ligt meer dan 1300 mijlen ten zuid-westen van de Chagos-eilanden en behoorde tot hetzelfde koloniale territorium. Mauritius werd gechanteerd: in ruil voor onafhankelijkheid moesten ze afstand doen van de Chagos-eilanden.
Meer dan 2000 inwoners van Diego Garcia, het grootste eiland van de Chagos-archipel werden in 1973 gedwongen naar Mauritius en de Seychellen te verhuizen – “desinfecteren” volgens de VSA – om plaats te maken voor de Amerikaanse militaire basis. Sinds die verdrijving strijdt de bevolking van Chagos voor de terugkeer naar hun vader(ei)land.
In februari besliste het Internationale Gerechtshof in Den Haag dat de eilanden wettelijk deel uitmaken van Mauritius en dat het V.K. onterecht een stuk grondgebied afsplitste. In mei stemde de algemene vergadering der VN in met het vonnis en gaf het V.K. 6 maanden tijd om de eilanden terug te geven. 116 landen stemden voor deze beslissing – slechts 6 stemden tégen. Deze 6 waren de VSA, Groot-Brittanië, Israël, Australië, Hongarije en de Malediven.
Diego Garcia is slechts 38 mijlen lang. Het wordt in militaire jargon een “onzinkbaar vliegdekschip” genoemd. Vliegtuigen en oorlogsschepen die op het eiland gestationeerd zijn speelden een belangrijke rol in de eerste en tweede Golfoorlog, bij de invasie van Afghanistan en in de oorlog tegen Libië. De strategische ligging tussen Afrika en Indonesië geeft de VSA toegang tot het M.O., Centraal- en Zuid-Azië en tot de reusachtig grote Indische Oceaan. Diego Garcia is van onschatbaar belang voor de VSA-oorlog tegen Somalië, voor de luchtaanvallen in Irak, Syrië en desgevallend Iran. Geen olietanker, geen oorlogsschip, geen vliegtuig kan zich zonder hun weten bewegen. De start-en landingsbanen zijn tip-top in orde, geschikt voor de grootste vliegtuigen. De lagune werd omgebouwd tot een militaire haven, waar vliegdekschepen kunnen aanleggen. (Satellietkaart)
De VSA hebben er een stad gebouwd met fastfood-restaurants, bars, golfterreinen en bowlingbanen, amusement- en sportfaciliteiten, geschikt voor de ca. 3000 à 5000 militairen en burgers. Amerikaanse burgers, want voor een inboorling is het verboden gebied. Met filmpjes zoals deze exemplaren hieronder moet Diego Garcia aantrekkelijk gemaakt worden voor VSA militairen die eventueel bereid zouden zijn zich voor een lange-termijn buitenlandse missie kandidaat te stellen. De voordelen aangeboden aan de “Island residents” zijn zeer aantrekkelijk. “Island residents”… eilandbewoners maar niet voor de oorspronkelijke bevolking. De “footprint for freedom” welkomwoorden op de luchthaven zijn dan ook bijzonder cynisch…
De meeste Amerikanen hebben – met een goede reden – nog nooit van Diego Garcia gehoord: sinds meer dan 30 jaar werd daar geen journalist meer toegelaten en het Pentagon houdt de basis in een “nationale veiligheidscocon” gevangen. In 1966 verpachtte het V.K. de basis aan de VSA, zonder dat het Britse parlement of het VSA-Congress erover geïnformeerd werden.
Tot de verdediging der koloniale heerschappij gaf de Britse regering volgende verklaring: “Het V.K. twijfelt niet aan onze soevereiniteit over het Britse territorium in de Indische Oceaan, dat sinds 1814 onder ononderbroken Britse soevereiniteit staat.”
M.a.w. een opgestoken middenvinger. De VN-resolutie is tenslotte niet bindend en het V.K. zal de kolonie waarschijnlijk behouden… Immers, de VSA hebben nog een pachtcontract voor Diego Garcia, dat in 2016 verlengd werd met 20 jaar tot 2036.
De militaire basis op Diego Garcia werd naar verluidt door de CIA als “black site” (geheime gevangenis) gebruikt om vermoedelijke terroristen te verhoren… geen haan die er naar kraait. In 2015 verklaarde kolonel Lawrence Wilkinson, de voormalige stafchef van Colin Powell, , dat de CIA Diego Garcia voor “schandelijke activiteiten” gebruikt. (…)
Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.