Chocoladefabrieken werken aan de lopende band in de Prachtlanden. Verkoopcijfers in bv. Saoedi-Arabië hebben zich tussen en 2008 en 2013 verdubbeld op 1 miljard dollar. In de emiraten steeg de omzet met 60%. De namen van de fabrikanten zijn bij ons onbekend: Patchi uit Beiroet, Bateel uit Saoedi-Arabië, Chichak uit Iran, al-Lazeeza uit Jordanië en Ghraoui uit Syrië, al heeft deze laatste wat leveringsmoeilijkheden.
Waar wij bij Leonidas een half pond of een halve kilo, gemengd of uitgezocht volgens de voorkeursmaak, als kadootje meenemen, gaan de Arabieren ineens voor 10 kilo. Een geliefd geschenk aan jonge ouders. Wat de boorling daarmee moet aanvangen is ons een raadsel. Maar eigenlijk is elke reden goed voor een chocolade-tsunami.
De chocolatiers gebruiken hun fantasie voor eigen creaties. Zo is al-Nassma bijzonder trots op de kameelmelk-chocolade. Raar maar waar, de baas van deze firma is een Duitser, Martin van Almsick. Naar verluidt heeft de kamelenmelk vijf keer meer vitamine C en duidelijk meer calcium dan koemelk én is slechts half zo vet.
57 jaar geleden ter gelegenheid van mijn plechtige communie kreeg ik het lam Gods voorgeschoteld . Ik mocht het hoofd eraf snijden en er kwam bloed uit in de vorm van groseille. Ik vraag me af of ze dat ook kennen in de prachtlanden ! Als de zoon van een jidath strijder zijn plechtig suikerfeest mag vieren . Zou het kunnen inplaats van een lammeke , dat hij het crème glace hoofd van een ongelovige mag afsnijden ?
Je moet zuinig zijn met energie, René. Voor crème glace heb je koeling nodig, dus zullen ze zich bij een warme versie houden, denk ik. Vers van snee, zo te zeggen.
Jouw gedachtengang is soms – dikwijls – nog ‘duidelijker’ dan de onze.