EUSSR zet het land b én de koning onder druk

Hongarije eist dat de EU een einde maakt aan de Rusland-sancties. Deze moeten alle zes maanden verlengd worden. Indien dit niet gebeurt dan vervallen ze automatisch. De volgende vervaldatum is 31 januari.

Orban wil dat de EU met de nieuwe VSA-president, Donald Trump, overlegt of de Rusland-sancties kunnen afgezwakt worden. En hij dreigt met een Hongaars veto bij de verlenging der sancties.

Tijdens een gesprek met de Hongaarse radiozender Kossuth stelde Orban dat de wereld, met de nieuw-verkozen Amerikaanse president Trump in een nieuw tijdperk treedt. En de EU moet zich aanpassen, de anti-Russische sancties opgeven en de relaties met Rusland heropenen – zonder sancties.

De EU-Commissie is bezorgd om de in ons land bevroren Russische gelden voor een bedrag van bijna 200 miljard euro, die de EU-Commissie halsstarrig wil vasthouden. De intresten werden reeds in beslag genomen en worden gebruikt als dekking voor een miljardenkrediet aan Oekraïne. Mochten de Russische gelden vrij gegeven worden, dan zou de EU op dat krediet – zonder dekking – blijven zitten. Een niet nader genoemde EU-ambtenaar stelde in de Financial Times dat, in het geval van een schrapping der sancties, het geld zich “de volgende dag in Rusland” zou bevinden daar de financiële instelling dan geen reden meer zouden hebben om erop te blijven zitten.

De Financial Times meldde immers dat de EU-Commissie druk op ons land uitoefent, want er zou immers een wet uit het jaar 1944 (nog altijd) bestaan, die de koning het recht geeft de transfer van vermogens uit het land te verbieden. Dit heeft wel een klein samenhangend probleem: deze mogelijkheid geldt alleen en uitsluitend als het land b zich in oorlog bevindt.

Vraagje: Zijn wij in oorlog? Ergo: moet het land b Rusland de oorlog verklaren opdat deze wet kan toegepast worden, zoals de EU het verlangt?

Een woordvoerder van het koningshuis verklaarde dat een beslissing i.v.m. deze wet niet tot plichten des konings hoort, maar wel tot deze der regering.

Vraagje: ook van een regering in lopende zaken?

De EU-Commissie weigerde de vragen van journalisten over dit thema te beantwoorden.

In het verleden heeft de EU-Commissie herhaaldelijk verklaard dat zij de Russische vermogens onder geen enkel beding aan Rusland wil terug geven – zelfs niet in het geval van een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne. De EU-Commissie wil de gelden gebruiken om de Oekraïense wederopbouw te financieren. M.a.w. aan westerse concernen die maar al te graag zullen bereid zijn een graantje mee te pikken bij de wederopbouw.

https://www.agenzianova.com/en/news/Financial-Times-LUE-weighs-use-of-1944-Belgian-law-to-safeguard-sanctions-against-Russia

https://fortune.com/europe/2025/01/17/eu-considers-enlisting-belgian-king-81-year-old-decree-block-hungary-potential-veto-russian-sanctions

https://www.ft.com/content/10d3f259-44fe-4361-b322-2a485a0efe45

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.