Uit mijn dagklapper:

De schrijver van de Brabançonne gesneuveld

Op 18 oktober 1830, tijdens gevechten van Belgische en Franse revolutionairen met de Nederlandse troepen, sneuvelt Jenneval, ergens tussen Lier en Boechout. De Franse theateracteur Jenneval, met zijn ware naam Hippolyte Dechet, was geboren in Lyon en de schrijver van het Belgisch volkslied de Brabançonne.

Het is opvallend hoe talrijk de Fransen waren rechtstreeks en onrechtstreeks verwikkeld in de gebeurtenissen rond de Belgische omwenteling. Enkele namen: Charles (Latour) Rogier, premier van België, was geboren in het Franse Saint-Quentin; Philippe Buonarroti, Franse revolutionair van Italiaanse oorsprong, aanhanger van Baboeuf, overleden in Parijs; Germinal Pierre Dandelin, wiskundige en bouwkundige geboren in Le Bourget, verbonden aan het Belgisch leger en ontwerper van forten in Namen, Luik en Brussel; Anne-François Mellinet, generaal én in het Frans in het Belgisch leger, en gaat zo maar verder.

Het valt op hoe belangrijk de rol van Frankrijk achter de schermen was om de opstand tegen Willem I te ondersteunen en de Belgische onafhankelijkheid politiek en militair mogelijk te maken. De Franse actoren uit die periode waren dikwijls oudgedienden of geestelijke erfgenamen van de Franse Revolutie, of militairen die ooit behoorden tot de bezettingstroepen tijdens de Franse tijd in de Zuidelijke Nederlanden.

Wido Bourel

Nvdr:U kan Wido Bourels “dagklapper” volgen op Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − acht =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.