Brandweerperikelen

De Duitse “Gründlichkeit” is ook niet meer wat ze geweest is

In Stadtallendorf (Hessen) brandde een nieuwe brandweerkazerne helemaal uit. In januari 2024 werd ze ingewijd en gold als de modernste wijd en zijd. Met een 23 m hoge oefentoren, een eigen wasserij, onderhoudsatelier voor brandweerslangen en een fitnesslokaal. En nu blijft er slechts een ruïne over. Meer dan 20 miljoen euro schade.

Wat er niet voorzien was: rook- en brandmelders. Die zijn blijkbaar niet door de wet voorgeschreven. En daarop werd dan bespaard. “Sparen am falschen Ende”, noemt men dat in het Duits.

https://www.tagesschau.de/inland/regional/hessen/hr-brand-in-stadtallendorf-ausgerechnet-die-feuerwehr-hat-keinen-brandmelder-100.html

Antwerpse nonchalance?

Wie herinnert zich nog het jaar 1954 toen de Antwerpse brandweerkazerne vuur vatte? Lasteraars beweren dat de pompiers verrast waren omdat ze binnen een dutje deden. De brandweerkazerne (dichtbij de Royerssluis) werd intussen herdoopt als “Havenhuis” en “verfraaid” met een schip uit glas en staal op het dak. Op de kaart van Antwerpen kreeg de plaats van het misbaksel ook een andere naam, nl. de naam van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid.

In 2009 namen de Antwerpse pompiers afscheid van hun kazerne. De moderne tijd kwam eraan… En dan mogen we ons nog gelukkig prijzen dat ze het gebouw niet afgebroken hebben zoals met talrijke historische gebouwen in Antwerpen gebeurd is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.