Mogen we dit “schuldig verzuim” noemen?

Zware onrust in Frankrijk door niet uitgezette criminele illegalen

De kersverse Franse minister van Justitie, Didier Migaud (Nouveau Front populaire) sprak recent voor de camera’s de historische woorden: “Er bestaat niet zoiets als laksisme bij Justitie”. Enkele uren later arresteerde de Zwitserse politie de vermoedelijke dader van de moord op een 19-jarige Franse studente, Philippine. Ze was studente aan de universiteit van Dauphine, en haar lichaam werd teruggevonden in het Franse Bois de Bologne. Ze is het zoveelste slachtoffer in een lange reeks.

Het profiel van deze moordenaars en zware criminelen is steeds hetzelfde. Hier ging het om een Marokkaanse illegaal, die het bevel had gekregen om Frankrijk te verlaten. Een zware crimineel: hij was eerder veroordeeld tot 7 jaar opsluiting door het Assisenhof voor minderjarigen voor de verkrachting van een jonge vrouw. Een verkrachting net nadat hij in 2019 Frankrijk was aangekomen. Op 3 september 2024 verlaat hij de gevangenis, omdat de rechter hem als “niet meer gevaarlijk” inschatte. Intussen had Marokko het terugnamedocument goedgekeurd en teruggestuurd, maar te laat: de vogel was gevlogen. Twee weken later werd de jonge Phlippine vermoord.

Steeds hetzelfde scenario, steeds hetzelfde falen bij de Franse Justitie en overheid

Op 25 juni wordt een Algerijn in een dokterskabinet gearrresteerd, waar hij een bediende met een mes had bedreigd. Hij was gekend bij de politie voor verschillende zware feiten, en had ook al het bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Enkele maanden daarvoor werd een vrouw van 82 jaar in de buurt van Marseille verkracht door een man uit Guinée-Bissau, die ook het bevel had gekregen om het grondgebied te verlaten.

Begin 2024 verloren moeder Alexandra en haar dochter het leven. De daders waren drie Armeniërs die – inderdaad – het bevel hadden gekregen het land te verlaten. In mei 2023 vermoordt een Marokkaan, die al verschillende uitzettingsbevelen (in Frankrijk: OQTF) had ontvangen, zijn vrouw en zijn schoonzuster. In Normandië vindt men het lichaam van een vrouw, vermoord door haar ex-vriend, een Algerijn, die eveneens het grondgebied moest verlaten.

In oktober 2022 wordt een jonge vrouw van 24 jaar in een ziekenhuis verkracht. De Jordaanse agressor, bij de politie gekend voor verschillende inbreuken onder tientallen identiteiten, is illegaal in het land en moest het land verlaten. En dan is er de tragische moord op de jonge Lola, 12 jaar oud, door een Algerijnse dame om het leven gebracht. Ook bij deze illegaal werd het bevel tot uitzetting nooit uitgevoerd. We kunnen nog een tijdje doorgaan.

Moorden die hadden kunnen worden voorkomen als de overheid de uitzettingen effectief had uitgevoerd.

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.