Dominicaanse Republiek maakt korte metten met Haïtiaanse “vluchtelingen”

Ze delen dan wel een zelfde eiland, Hispaniola, maar zijn in de loop der jaren een andere weg op gegaan. Even een terugblik naar het tumultueuze verleden van het eiland te wijten aan de talrijke bezetters:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Wie ooit op vakantie geweest is op het oostelijk gedeelte, de Dom. Rep., weet dat de buren, graag een graantje of meer willen meepikken. Vermits men in de Dom. Rep. problemen, zoals armoe, criminaliteit, drugs, overlast… e.d… liefst wil vermijden, worden Haïtianen, zonder geldige verblijfsvergunning (b.v. interim looncontract), zo snel en zo effectief mogelijk over de grens gezet. Naar schatting zouden zo’n 500.000 Haïtianen zich illegaal in het buurland bevinden. De Dom. Rep.-regering is van plan er per week 10.000 terug te sturen naar Haïti. Als de plannen gerealiseerd kunnen worden, dan zou de Dom. Rep. pakweg een jaar daarvoor nodig hebben – de nieuwe illegale aankomsten niet meegerekend.

En ja, Haïti is daar niet blij mee. En haalde het “racisme”verwijt boven. Of dàt nu specifiek de reden is voor de deportatie, willen we betwijfelen. Hoewel… een studie uit het jaar 2013 concludeerde dat de Dom. Rep. gerangschikt staat als tweede op de lijst der meest xenofobe landen in de Amerika’s (Noord-, Zuid-, Midden-Amerika). Ten bewijze: op de vraag wie men niet als buur zou willen hebben, antwoordde 15 à 20%: “een ander ras”. Zo kan men alleszins alles bewijzen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.