In ‘t verzet: Guido Naets

DE VERKLARING: Vanuit een CVP-achtergrond naar VB-lijstduwerschap

Of: Een signaal van verzet tegen de uitsluiting!

“Toegegeven, het is voor velen even slikken dat iemand als ik in Zaventem de plaats van lijstduwer voor het Vlaams Belang heeft aanvaard; de oudste lijstduwer van Vlaanderen (de maand na de verkiezingen word ik 90).

Mijn loopbaan was toch in 1958 begonnen als secretaris van het CVP-studiecentrum, als opvolger van Leo Tindemans die toen partijsecretaris was geworden. Ik had in 1977 zelfs de rol van premier Leo Tindemans gespeeld in de remake van een Europese top door Granada Television over de aanloop naar de Euro, met journalisten in de rol van hun premier. Het jaar daarop was ik ook in de huid gekropen van die andere CVP-premier Wilfried Martens in de remake van de top van Dublin over het “I want my money back” van Margaret Thatcher. Die remake was een wereldwijde bestseller.

Ik was 18 jaar Europa-journalist in binnen- en buitenland, waaronder BRT radio en televisie. Nadien 15 jaar directeur- perschef van het Europees Parlement. Altijd te midden van politici allerhande, boven alle partijen, zonder ooit zelf op een lijst te staan. Zoals Churchill zei van de Europeërs: “we are WITH them, not OF them”.

Nu moet ik wel mijn nek uitsteken want het is alle hens aan dek tegen uitsluiting en discriminatie!

De voorbije decennia hebben we wereldwijd democratie, vrije meningsuiting en mensenrechten trachten op te leggen, zelfs met F16 en andere wapens: in Afghanistan, Irak, Syrië, Libië…. Zelfs de Chinese ambassade in Belgrado werd geraakt. Maar in eigen land wordt één bepaalde partij van het democratische spel uitgesloten onder het mom dat zij mensen zou uitsluiten. Vlaams Belang is al decennia opgesloten in een cordon sanitaire! Men heeft nu zelfs de stemplicht afgeschaft zodat er geen foertstemmen zouden gaan naar de verboden partij, was de redenering.

Politici van andere partijen komen met alles weg; als Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een VB-er was geweest, zou hij na zijn seksistische en racistische uitspraken achter de tralies hebben gezeten. Met de communistische PVDA worden zelfs na de Russische invasie in Oekraïne onbeschroomd coalities gevormd en gesmeed. Nee, het cordon sanitaire tegen één partij is een schande, voor katholieken zelfs een zonde.

Dat de Franstalige minderheid in dit land een uitgesproken Vlaamse partij tracht te elimineren om de Vlaamse meerderheid te verzwakken is begrijpelijk: bij een krachtmeting één hand van de tegenstrever op zijn rug vastbinden is toch een droomscenario. Maar dat de Vlaamse meerderheid dat niet beseft en gewillig blijft ondergaan is onvergeeflijk. Dat zelfs de andere radicaal -Vlaamse partij N-VA op alle mogelijke manieren wordt gedwarsboomd belet deze niet het felst achter het cordon te blijven staan.

Ik kom op in de fusiegemeente Zaventem waar we ons allang grote zorgen maken over de toenemende urbanisering, verbrusseling en verfransing. Ik ben er niet gerust in dat de traditionele partijen daar voldoende van doordrongen zijn en zullen weerstaan aan de verlokking om de Franstalige eenheidspartij in een coalitie een sleutelrol te laten spelen. Nu de opkomstplicht is afgeschaft wil ik met mijn kandidatuur voor jong en oud duidelijk maken dat we echt moeten beletten weer een stuk Vlaamse Rand wordt opgeslokt door Brussel, waar de oorspronkelijke bevolking nagenoeg niets meer te vertellen heeft.

Ziedaar de verklaring van mijn stap, die velen in eerste instantie niet begrijpen.”

Guido Naets op facebook

Meer weten over Guido Naets? Klik op: https://guidonaets.be/

We vonden deze oude beelden terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.