Een legioen is niet meer wat het ooit geweest is

In Polen leven sinds maart 2022 volgens de laatste cijfers pakweg 950.000 Oekraïense vluchtelingen. Na een ontmoeting met de Poolse premier Donald Tursk verklaarde Oekraïens president Zelensky op 8 juli dat er in Polen een militaire eenheid van vrijwilligers, genaamd “Oekraïens Legioen”, zou opgericht worden. En… zo voegde hij eraan toe, Oekraïense burgers, die zich momenteel ergens in de EU-lidstaten neergelaten hebben, kunnen in het legioen aansluiten. Dus, Oekraïners tussen 18 en 60 jaar mogen en kunnen zich aanmelden. Vooraleer ze naar Oekraïne gestuurd worden, zullen ze op Poolse militaire oefeningsterreinen een opleiding krijgen. De slogan kan tellen:

APPLY FOR THE LEGION

Defend the freedom of Ukraine, Europe and the whole world

Ondanks de beklijvende boodschap, liep het niet bepaald storm; dit mag blijken uit onderstaande cijfers. Ca. 200 Oekraïense staatsburgers, die in Polen bescherming zochten, zouden zich bereid verklaard hebben deel uit te maken van het zgn. “Oekraïense Legioen”. (Agentschap RAR) Het registratiecentrum zou zich in de stad Lublin (Oost-Polen) in het Oekraïense consulaat bevinden. RAR gaf nog mee dat 138 Oekraïners via het internet hun gewilligheid bevestigd hebben en 58 personen hebben zich zelfs persoonlijk bij de Oekraïense diplomatieke vestigingen in Polen aangeboden.

Op 4 oktober verklaarde de Poolse defensieminister Kosiniak-Kamysz dat hij over “300 personen gehoord had” dat ze in het Oekraïense Legioen wilden hun plicht doen en dat “dit een veel kleiner getal” is dan voor de opleiding van een brigade nodig is.

We zouden nu kunnen muggenziften of de grootte van een legioen of van een brigade… voor zover er überhaupt een verschil is. In elk geval is het aantal – ca. 300 – eerder ondermaats. Ter vergelijking: er zijn in het land b ca. 35.000 duivenmelkers. Als we die in “Oekraïense legioenen” opdelen dat komen we met hen alleen al op zo’n 115 legioenen. Niet dat we de duivenmelkers tot heroïsche daden willen oproepen… We willen aan de hand van het aantal slechts het enthousiasme van Oekraïners om hun vaderland te verdedigen in cijfers uitdrukken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.