“De krant heeft een uitgesproken links karakter”,

… vernemen we op Wikipedia

Linkse krant in Duitsland stopt gedrukte editie

Taz is een begrip in Duitsland, zeker in progressief Duitsland. Deze links-alternatief-groene krant verscheen voor de eerste keer in 1978, in de nasleep van – inderdaad – mei 1968 en de linkse studentenrevolte die toen over West-Europa en de Verenigde Staten trok. Bij de Taz – die voor vele Duitsers gelijkstond met ‘tägliches Gegengift” of dagelijks tegengif – werken momenteel 250 werknemers. De oplage bedraagt 45.000 exemplaren.

Taz, die aankondigde niet meer in gedrukte vorm te verschijnen, is daarmee de eerste bovenregionale krant in Duitsland die de stap zet. Vanaf 17 oktober 2025 zal taz niet meer te vinden zijn op papier, aldus de verantwoordelijke uitgever op de vergadering van de ‘Genossenschaft’ in Berlijn. Vanaf midden oktober 2024 zal de internetstek in een volledig nieuw kleedje steken. De elektronische communicatie met de lezer wordt versterkt en er komt een taz-App. Alleen de weekendeditie zou dan nog op papier te krijgen zijn.

Links op de terugweg op het metapolitieke terrein?

De krant taz bevindt zich niet in een crisis. We handelen net vanuit een positie van sterkte”, aldus de beide vrouwelijke hoofdredacteurs, Barbara Junge en Ulrike Winkelmann. De technische ommekeer zal nog meer “plaats creëren voor echt journalistiek werk, zodat taz de belangrijkste, progressieve en linkse stem in het Duitse medialandschap kan blijven”. De plaatsvervangende hoofdredacteur (ook een vrouw), Katrin Gottschalk, stelde nochtans eerder in Der Spiegel dat met de beslissing om nog louter elektronisch te verschijnen “een faillissement van de krant was vermeden”.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw dreigde taz al eens ten onder te gaan, toen bleek dat sommige journalisten te enge contacten onderhielden met een pedofielennetwerk en taz het thema pedofilie zelfs eventjes bespreekbaar wilden maken. De linkse krant besliste uiteindelijk het pedofiliethema géén plaats te geven, maar de schade was aangericht. Om de toekomst van het blad te verzekeren werd daarom een Genossenschaft opgericht, een vereniging van mensen die de krant financieel steunden en daardoor een stukje eigenaar werden, een Genosse. Op het hoogtepunt waren er 22.000 Genossen.

Zou taz een eerste mediapion kunnen zijn die valt? Zou het kunnen dat dit een aanwijzing is dat de progressieve krachten stilaan ook het metapolitieke veld in Duitsland aan het verliezen zijn? Als dat zo zou zijn, zou dit een belangrijk omslagmoment kunnen zijn.

Peter Logghe

Neem nota van de mensenrechten volgens de TAZ:

Omgekeerde redenering volgens de TAZ:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.