Duitslands vijfde colonne in actie

Duitse overheid financiert anti-uitzettingsbrochure

Hoe schizofreen kan een overheid zijn? Een internetstek met de naam Handbook Germany verspreidt allerlei praktische tips hoe afgewezen asielzoekers hun uitzetting kunnen ontlopen. Asielzoekers met kinderen wordt erop gewezen dat ze niet kunnen worden uitgezet “als een minderjarig kind op het moment van de uitzetting onvindbaar is”. Er wordt ook aangeraden om steeds klacht in te dienen bij het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) want “tijdens de duur van de klacht kan u niet worden uitgezet”, aldus de internetstek.

Bij asielaanvragen die worden afgewezen, begint een termijn van 6 maanden te lopen als de asielzoeker een spoedaanvraag indient. Het is deze procedure die de moordenaar van Solingen heeft gebruikt om in Duitsland te blijven. Op deze internetstek wordt verder verwezen naar andere informatie van een Hessische vereniging Abschiebungen stoppen. Bleiberecht für all (uitzettingen stoppen, verblijfsvergunning voor iedereen). Ook daar boordevol tips voor afgewezen asielzoekers. Het kan allemaal in Duitsland, en het wordt zelfs gesubsidieerd door de Duitse overheid.

226.882 vreemdelingen zouden Duitsland moeten verlaten. 14.067 werden uitgezet

Met zo’n krachtdadige overheid zal het niet verbazen dat het aantal uitzettingen bijzonder laag is. Tijdens de eerste 6 maanden van 2024 moesten 23.000 vreemdelingen worden uitgezet, maar 60 procent van de uitzettingen mislukten, aldus informatie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD). Op een vraag van de parlementsfractie van Die Linke gaf ze toe dat slechts 9.465 vreemdelingen werden uitgezet, en dat 14.067 pogingen mislukten.

Waarom uitzettingen mislukken? De minister somde een lange reeks omstandigheden op: gaande van geschrapte vluchten, migranten die niet op de plaats van afspraak te vinden waren. Andere migranten bleken ziek. Er waren ook heel wat organisatorische hindernissen, aldus de minister. Zo was de dader van Solingen bij de uitzetting niet in het asielcentrum aanwezig…en dan gaat de uitzetting niet door, natuurlijk. In 534 gevallen werd de uitzetting afgebroken, omdat de migrant geweld gebruikte.

De voornaamste reden heeft de rode minister weliswaar niét vernoemd: het gebrek aan politieke wil om werk te maken van uitzettingen. Er valt immers niet te verklaren dat Duitsland momenteel 226.882 vreemdelingen op zijn grondgebied duldt, van wie het asielverzoek werd afgewezen en die het land zouden moeten verlaten, terwijl er slechts 14.067 effectief werden uitgezet. Een rechtsstaat onwaardig!

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.