Geen éénvormige logica

De ene ‘eenvormige kledij’ is blijkbaar de andere niet…

Neen, noem het vooral geen uniform! Nochtans is het één van de nieuwigheden van het nieuwe schooljaar bij onze zuiderburen. Sinds maandag 2 september experimenteren een 100-tal scholen in Frankrijk met het dragen van “een eenvormige kledij” voor leerlingen. Het woord ‘uniform’ is te beladen en dus werd het “eenvormige kledij”. Bij positieve resultaten wordt deze “eenvormige kledij”, een maatregel van voormalig en ontslagnemend Eerste Minister Gabriël Attal, veralgemeend vanaf 2026.

Deze maatregel werd genomen na een ruime peiling in 2023 bij het Franse publiek. YouGov berekende het aantal voorstanders van deze maatregel op 68 procent. Veel burgers zagen hierin een kans om bepaalde “economische ongelijkheden” uit te gommen. Maar sommige progressieve politici, zoals de nationaal bekende ecologiste Sandrine Rousseau, stelden al onmiddellijk: “Wat een triestheid is deze uniformisering toch”.

Islamitische ‘eenvormige kledij’ wordt door Rousseau wel met enthousiasme begroet, zo blijkt

De maatregel van Attal, die op een ruime goedkeuring mocht rekenen van de politieke rechterzijde (al vindt die dat er best wat méér maatregelen mogen worden genomen om de kwaliteit van het Franse onderwijs op te krikken), wordt momenteel uitgeprobeerd in 90 scholen. Maar neen dus, het kan op geen begrip rekenen van de ecologiste – die ook in het verleden al opviel door onsamenhangende opmerkingen.

Want mevrouw Sandrine Rousseau liet zich in een vorig leven al kennen met haar lofbetuigingen aan die andere ‘eenvormige kledij’, de islamitische sluier met naam. Daar was opeens geen sprake van uniformisering of triestige standaardisering, neen, toen verklaarde ze: “Er zijn allerlei motiveringen om een sluier te dragen, en er zijn vrouwen die de sluier dragen omdat ze er zo mooi mee staan”. Het zal de Iraanse vrouwen, die hun leven waagden om toch maar de sluier af te zetten, een hart onder de riem zijn geweest.

Ook het Franse verbod van nog een andere islamitische ‘eenvormige kledij’ – de abaya – kon op geen begrip van ecologisten rekenen. Manuel Bompard omschreef het verbod als “gevaarlijk” en “wreed”. Cyrielle Chatelain had het over een “logica van uitsluiting en stigmatisering”. Ook Sandrine Rousseau haalde het nieuws met haar opmerking dat dit verbod een bijkomende “sociale controle op het lichaam van vrouwen en jonge meisjes betekende” – we schrijven september 2022.

Een eenvormige kledij is triestig, maar de islamitische eenvormige kledij is dat niet. Kan u nog volgen?

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.