Niet alleen Europa is geliefd bij reislustige gelukzoekers

America is a nation of immigrants”. Miljoenen zoeken hun geluk en welstand in de VSA. In 2019 betrapte de grenspolitie ca. 850.000 migranten die illegaal de grens Mexico – VSA wilden oversteken. In 2023 steeg dat aantal naar meer dan 2 miljoen. Dat er bij dergelijke aantallen, talrijke illegalen door de mazen van de grensbewaking kunnen glippen, is niet meer dan logisch. De Biden-regering liet betijen. De landverhuizers bleven niet in de zuidelijke staten en trokken verder – al dan niet met enige hulp – naar de grote steden, die nu overspoeld worden met illegalen die niemand wil hebben… behalve dan voor zwart werk of aan de zelfkant van de maatschappij, in de criminaliteit. En wie voorlopig nog in hun thuisland bleven, stuurden hun kinderen voorop, als een soort vijfde kolonne.

Verenigde Staten zijn spoor bijster van 300.000 minderjarige migranten

De hoop mag dan al, volgens ‘onze man ter plaatse’, Björn Soenens, teruggekeerd zijn in het Democratische kamp na de nominatie van Kamala Harris, de match is nog niet gespeeld. Want de problemen, zoals die van de migratie, blijven voortduren. Op de aanvangsdag van de Democratische Conventie, waarop president Joe Biden Kamala Harris als zijn presidentskandidaat voorstelde, op maandag 19 augustus, werd een rapport bekendgemaakt van de Office of Inspector General (de algemene secretaris van de binnenlandse veiligheid).

Daarin staat te lezen dat de Biden-administratie het spoor bijster is van 320.000 minderjarige vluchtelingen die de Mexicaanse grens zonder hun ouders waren overgestoken. Daardoor worden, deze kinderen “blootgesteld aan mensenhandel en kinderuitbuiting”, aldus het rapport. In de maand mei kwamen 291.000 kinderen die als niet begeleide minderjarige vluchtelingen in de VS waren geraakt, op vrije voeten zonder dat een afspraak wast vastgelegd om voor een migratierechter te verschijnen. Men weet dus niet waar ze zich bevinden en in welke omstandigheden.

Illegale migratie heikel thema bij komende presidentsverkiezingen

Hieraan moeten nog eens 32.000 kinderen worden toegevoegd, die de migratiediensten hebben laten gaan met een afspraakdatum, maar die niet op de afspraak bij de migratierechter zijn verschenen. Als minderjarigen illegaal de grens tussen Mexico en de VS oversteken, worden ze door de Department of Health and Human Services opgevangen, die contacten legt met privépersonen die hen opvangen in het kader van “privé-peterschap”. Vroeger werden deze privépersonen door de HHS gecontroleerd, onder president Biden werden de controles grotendeels afgebouwd. ( https://www.newsweek.com/american-authorities-lose-thousands-migrant-children-1942341 )

En nu dit rapport dus. Het beheer van illegale migratie, voornamelijk in de zuidelijke staten van de VS, blijft een heikel punt en zal zeker in deze staten een rol spelen bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. We hebben Kamala Harris al enkele migratievoorstellen horen doen. Over dit heikele thema blijft het van haar kant bijzonder stil en dat belooft weinig goeds. Hallo, Björn Soenens?

Peter Logghe

N.B.: Een dik jaar geleden waren het “slechts” 85.000 niet begeleide minderjarigen – voor zover men überhaupt in staat is hen te tellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.