Drugs, drugs, drugs

Drugsplaag trekt over Frankrijk – steeds meer gebruikers, verkoop én geweld

Druggerelateerde explosies in Antwerpen, executies en schietpartijen in Antwerpen en Brussel, onleefbare overlast door flakka-gebruikers (ook zombies genaamd) in de West-Vlaamse centrumstad Roeselare: geweldfenomenen die decennia geleden ondenkbaar waren in Vlaanderen en West-Europa. Intussen lijkt een deel van de politieke wereld zich hierbij neer te leggen: “Aanvaardt het maar! Dit wordt het nieuwe normaal”, lijken ze te denken.

Volgens de Verenigde Naties genereert de cocaïnehandel wereldwijd verschillende tientallen miljarden dollars winst. Deze markt kan gerust concurreren met legale economieën van veel landen. Niet alleen de cocaïnebendes worden groot door mondiale drugshandel, er zijn ook de witwasbedrijven, de toeleveranciers van allerlei chemische middelen, er zijn de transporteurs, er zijn de ‘gerelateerde’ criminele activiteiten: prostitutie, mensenhandel, organenhandel. Vul maar aan.

Intussen miljoenen gebruikers in Frankrijk

Volgens de recentste statistieken zijn er in Frankrijk alleen al ongeveer 2 miljoen regelmatige gebruikers van cannabis. Daar moet je nog eens ongeveer 5 miljoen occasionele gebruikers aan toevoegen en ongeveer 150.000 problematische cocaïneverslaafden. Het totaal aan drugsontvangsten wordt in Frankrijk geschat op een bedrag tussen de 3 en 4 miljard euro. Drugsbendes stellen met deze bedragen ongeveer 25.000 mensen te werk.

Het drugsgeweld verspreidde zich in Frankrijk intussen over steden als Marseille, Lyon, Nice, Nîmes, Rouen, Bobigny, Sevran, Grenoble, Le Havre, Nantes: schietpartijen, afrekeningen. Bepaald verontrust vinden de veiligheidsdiensten de infiltratie van drugsbendes bij het havenpersoneel, gevangenispersoneel, douanediensten, politiediensten en politiek. Zo vinden veel Franse analisten het symptomatisch dat een drugscrimineel als Mohamed Amra, die 4 maanden geleden op een spectaculaire manier uit de Franse gevangenis wist te ontsnappen, nog steeds niet is gevat.

Ook in landen, die softdrugs legaliseerden met als bedoeling het drugsgeweld te doen ophouden, stijgt intussen het geweld. Steeds internationaler wordende drugsbendes gaan gewelddadiger te werk, en nemen stadsdelen gewoon over van de legale macht. Het drugsgeweld slaat steeds vaker over naar buurlanden, want ook daar vallen omzetgebieden te veroveren.

Wanneer start Europa eindelijk eens de oorlog tegen de drugs?

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.