Overal waar de verrijking toeslaat zitten de gevangenissen vol

Als men de derde wereld binnenhaalt, wordt men zelf de derde wereld.

Ook Franse gevangenissen kampen met overbevolking

Op 1 juni 2024 telde men in de Franse gevangenissen meer dan 78.500 gedetineerden, een triest record in de Franse geschiedenis. Voor veel waarnemers een alarmerende toestand. Met dit aantal wordt 126 procent van de normaal beschikbare ruimte in de gevangenissen benut. Een kromme redenering om eigenlijk te stellen dat er te weinig beschikbare ruimte is, of anders gesteld, teveel gevangenen voor de beschikbare ruimte.

In bepaalde gevangenissen is de overbevolking zo groot, dat 200 procent van de beschikbare plaatsen wordt overschreden. Met alle menselijke drama’s van dien. Vechtpartijen, spanningen, stakingen van het gevangenispersoneel: waarnemers die de toestanden in Belgische gevangenissen kennen, zullen hier allicht een ‘déjà-vu’-gevoel hebben. De overbevolking in de Franse gevangenissen houdt links en rechts bezig, en verschillende oplossingen werden naar voor geschoven: méér gevangenissen, méér alternatieve (werk-) straffen, etc.

Linkse oplossing: massaal gevangenen op vrije voeten stellen

Bij LFI, La France Insoumise, van Jean-Luc Mélenchon, de partij aan de uiterst linkse zijde van het Franse politieke spectrum, hanteert men al geruime tijd het concept “régulation carcérale” als oplossing voor de massale overbevolking in de Franse gevangenissen. Het concept zelf is van de hand van Ugo Bernalicis (LFI) van december 2018 en werd hernomen door de minister van Justitie in april 2019, Nicole Belloubet. Het plan voorziet in een soort numerus clausus voor gedetineerden. Een nieuwe veroordeelde crimineel opsluiten kan in dit concept enkel als men eerst een andere gevangene heeft ontslagen.

Het mechanisme heeft als doel de bevolking in de gevangenissen niet boven de 100 procent capaciteit te laten uitstijgen. Op die manier verandert men ook de achterliggende logica van gevangenissen: niet langer de veiligheid van de burgers komt op de eerste plaats, de levensvoorwaarden van de gedetineerden staan voorop. Dit project wordt nog steeds verdedigd door LFI, maar werd niet opgenomen in het gemeenschappelijk programma van het Nouveau Front populaire. Allicht omdat enkele progressieve partijen maar al te goed doorhebben wat de Fransen van Justitie denken. In een peiling van november 2023 stelde 87 procent van de ondervraagde Fransen (BFM TV) dat de Franse Justitie veel te laks optrad.

“Régulation carcérale” – u zal er allicht nog over lezen.

Peter Logghe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.