Er zijn drie maatstaven die de EU handhaaft om de brave van de stoute schapen te onderscheiden: justitie, corruptie, (anti)corruptie, persvrijheid.
Vervolgens gaf de EU een lijst met aanbevelingen die de zwarte schapen zouden moeten toepassen om bij de kudde der brave schapen aansluiting te kunnen vinden.
- Het zwartste schaap is zonder enige twijfel Slovakije. Geen enkele EU-maatstaf werd goed genoeg bevonden om te mogen verwijlen in de EU-kudde.
- Op plaats 2 der moedwilligaards staat Italië. Qua persvrijheid moet het zich tevreden stellen met de 23ste plaats en 54.7%. Verantwoordelijke booswicht is Georgia Meloni. Mocht zij van socialistische of communistische signatuur geweest zijn, dan zou Italië vanzelfsprekend beter scoren.
- Onze stellingname over de politieke kleur en het verband met het zwarte-schapen-rapport, wordt gestaafd door de toegevendheid t.o.v. Polen waar Tusk momenteel de dans leidt.
- Op plaats 3 – hoe kan het anders? – staat Hongarije met het koppigste zwarte schaap Viktor Orbán.
Qua vertrouwen in de onafhankelijkheid van justitie staat het land b op de 9de plaats met 66% van de punten. De belgische persvrijheid scoort met 70.6% op de 13de plaats.
Niet opgenomen in het schapenklassement: tekorten op de begroting, nationale schuld en torenhoge belastingen. Indien dit het geval zou geweest zijn, dan hadden alle andere lidstaten geen enkele kans gehad om in de top-drie der zwarte schapen te belanden.