Inclusieve Raad en Daad in Berlijn

De lesbische vereniging Rat und Tat viert feest. Het eerste woonproject voor lesbiennes, gesitueerd in de Berolinastraße (Berlijn-Mitte) is in constructie. De eerste steen werd in januari gelegd, vijf verdiepingen werden reeds opgetrokken, nog twee te gaan. Begin 2026 zou het gebouw met 72 woningen, waarvan 8 voorzien zijn voor vrouwen met speciale verplegingsbehoeftes, moeten afgewerkt zijn.

https://www.wbm.de/neubau-berlin/mitte/berolinastrasse

Het wordt gerealiseerd in samenwerking met de woningbouwonderneming Berlin-Mitte (WBM), die het vervolgens zal verhuren aan de lesbiennesvereniging. Vanzelfsprekend met subsidies, zodat de lieflijke dames kunnen huren aan een weggeefhuurprijs vanaf 7 euro per m2.

De vereniging stelt dat er sinds lang het verlangen naar een centrum voor “queer” en lesbische vrouwen heerst. Het moet een “oord van solidariteit en zelfontplooiing” zijn. Was niet gemakkelijk.

... voor een normale Berlijner is het zelfs onmogelijk!!!...

Oorspronkelijk wou de groep, die vooral uit oudere lesbiennes samen gesteld is, zelf een bouwgrond kopen maar daarvoor hadden ze geen geld. “Een lesbisch project zonder eigen kapitaal is extreem moeilijk”, zo stelt de vereniging.

... voor een normale burger is het evenzeer moeilijk, zo niet onmogelijk!!!...

Na een mislukte poging, die uit eigen rangen tegenwerking mocht ondervinden, kon de vereniging een “filetstuk” in Berlijn bemachtigen. In het nieuwe gebouw moeten wonen, zorg en culturele organisaties hand-in-hand functioneren. Immers, oudere lesbische vrouwen en lesbiennes met speciale noden zouden “bijzonder lijden door isolatie en discriminatie”.

De wachtlijst toont aan dat er een enorme vraag is naar dit project. Honderden vrouwen zouden zich reeds op de wachtlijst geplaatst hebben. Wie, hoe en volgens welke criteria een woning toegezegd krijgt, is voorlopig een goedbewaard geheim. De vereniging zou graag een tweede of derde project opstarten, maar dan moet de Berlijnse Senaat zich hiervoor nog meer open stellen; lees: over de brug komen. Ook voor het huidige project is er nog 300.000 euro tekort. Er wordt naar sponsors gezocht.

... dat de vraag "enorm" is, ligt waarschijnlijk aan de gesubsidieerde huurprijs.  Wie kan er in Berlijn - of elders in Duitsland - een woning huren aan de weggeefhuurprijs van 7 euro per m2?    

https://taz.de/Lesbisches-Wohnprojekt-in-Berlin-Mitte/!6029165

https://www.immobilienscout24.de/immobilienpreise/berlin/berlin/mietspiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.