Ook vroedvrouwen ontsnappen niet aan bijscholing…

Vroedvrouwen willen niet in Gay Pride en worden heropgevoed

Neen, dit is geen verhaal uit de onzalige Sovjettijden. Italiaanse vroedvrouwen die zich vragen stelden bij de relevantie van de aanwezigheid van de Orde van Verloskundigen op de Gay Pride, werden hiervoor op de vingers getikt en moeten verplicht een LGBTQ-cursus volgen.

In juni laatstleden stuurden 64 vroedvrouwen uit verschillende grote steden uit Lombardije (noorden van Italië) een brief aan de Italiaanse Orde van Verloskundigen. De brief was een reactie op de beslissing van hun beroepsvereniging die had laten weten aan de Milano Pride te zullen meewerken en als orde mee op te stappen. In de Open Brief vroegen de vroedvrouwen dat de Orde van Verloskundigen zich voortaan zou beperken tot de professionele taken van verloskundigen. De 64 dames wezen er de Orde fijntjes op dat “de orde ten opzichte van haar leden een apolitieke en niet-activistische opstelling moet aanhouden, en dat ze zich dus niet moet inlaten met initiatieven van bewegingen, partijen, lobby’s van welke ideologie dan ook om zo haar autonomie en onafhankelijkheid te bewaren”. De vroedvrouwen lieten niet na te onderstrepen dat ze wel degelijk achter inclusie staan en dat ze tegen “discriminatie op basis van ras, geslacht, religie, en andere” zijn, zoals de deontologische code van verloskundigen stelt.

Er hangt een bepaald totalitair sfeertje, toch?

De dames vroedvrouwen hadden op een antwoord gehoopt, een antwoord waarin de Orde van Verloskundigen haar standpunt zou corrigeren of bijstellen. Maar het antwoord dat ze van de voorzitster van de Orde, Nadia Rovelli, ontvingen, heeft hen verbijsterd. Mevrouw Rovelli roept deze verloskundigen namelijk dringend op om “deel te nemen aan cursussen voor socio-sanitaire professionelen, georganiseerd door het Hoger Instituut van de Gezondheid, cursussen met als titel ‘De transgender bevolking: van gezondheid naar rechten’ en ‘Intersex-personen: tussen gezondheid en rechtsregels’.

De lessen hebben als doel “te strijden tegen sociale exclusie en discriminatie van transgenderpersonen”, aldus het Italiaanse dagblad La Verità op 10 juli laatstleden. Het komt er eigenlijk op neer dat verloskundigen, die op een strikt professionele manier willen werken, als transfoob worden weggezet, omdat ze de uitsluiting van transgenders in de hand zouden werken. Boven steeds meer sociale beroepscategorieën hangt stilaan een totalitair sfeertje dat doet denken aan de ideologische ijver van sovjetzeloten. Terreur en repressie kijken steeds om het hoekje mee.

Peter Logghe