Waarom is Hiroshima nu bewoonbaar terwijl de halveringstijd van uranium-235 700 miljoen jaar is?
Het klopt dat uranium-235 een lange halveringstijd heeft van ongeveer 700 miljoen jaar. Dit betekent dat het radioactieve verval van uranium-235 langzaam vermindert en het kan vele duizenden jaren duren voordat het volledig onschadelijk is voor mens en milieu.
Echter, de reden waarom Hiroshima nu bewoonbaar is, heeft meer te maken met de hoeveelheid uranium-235 die werd gebruikt in de atoombom die op Hiroshima werd gegooid en de manier waarop het werd verspreid.
De atoombom op Hiroshima werd op een hoogte van ongeveer 580 meter boven de grond tot ontploffing gebracht, waardoor de meeste van de radioactieve deeltjes de lucht in werden geblazen en zich verspreidden over een groot gebied. Daarnaast bestond de bom voornamelijk uit uranium-235, wat minder radioactief is dan sommige andere isotopen die in nucleaire wapens worden gebruikt.
Hoewel de onmiddellijke gevolgen van de atoombom verschrikkelijk waren en veel doden en verwoesting veroorzaakten, waren de gevolgen van de radioactieve straling op de lange termijn minder ernstig dan men zou verwachten. Veel van de radioactieve isotopen die werden geproduceerd door de explosie hadden een veel kortere halfwaardetijd dan uranium-235, wat betekent dat ze veel sneller uiteenvielen en minder lang gevaarlijk bleven.
Bovendien hebben de opruimings- en saneringsmaatregelen die na de explosie zijn genomen, geholpen om de radioactieve besmetting in de stad te verminderen en de omgeving veiliger te maken voor bewoning. Dus hoewel er nog steeds enige mate van radioactieve vervuiling aanwezig kan zijn in bepaalde gebieden, is Hiroshima over het algemeen veilig en bewoonbaar geworden.