Berlijn, de verloren stad (26)

Het Berlijnse over het paard getilde stadsbestuur – de zgn. Senat – heeft een straatfestival, dat Aziatisch eten en cultuur als thema heeft, op de vingers getikt. Een zgn. “Berlijnse jury tegen discriminerende en seksistische reclame”, in het jaar 2020 boven de multiculturele woke doopvont gehouden, vindt dat een Berlijner gastronoom met de Aziatisch-klinkende naam Luan Thanh Nguyen, wel zéér racistisch uit de hoek komt met zijn reclame. Hij bestond het zijn eten – aangeboden op het “Asian Streetfood Festival” als “exotisch” en “Aziatisch” aan te prijzen. Volgens b.g. Berlijner woke belijders is dit niets minder dan discriminerend.

We citeren een stukje van Nguyens gedurfde reclame:

“Tauche ein in die faszinierende und vielfältige Welt der asiatischen Straßenküche und Kultur beim Asian Streetfood Festival in Berlin! Bei der zweiten Edition dieses Festivals erwartet dich eine köstliche Vielfalt an Speisen, begleitet von einer lebendigen Atmosphäre und spannenden Darbietungen!”

Ned.: “Laat je onderdompelen in de fascinerende en veelzijdige wereld der Aziatische straatkeuken en -cultuur bij het Asian Streetfood Festival in Berlijn! Bij de tweede editie van dit festival vind je smakelijke variaties van spijzen, begeleid door een levendige sfeer en spannende optredens!”

Naar verluidt struikelde de b.g. “jury” vooral over de woordkeuze “exotisch”, daar dit begrip dikwijls gebruikt wordt om mensen en/of culturen als vreemd, anders of buiten de norm te beschrijven. Nog even dit: de “jury” wordt bemand, bevrouwd, bemensd door personen die luisteren naar de – exotische – namen zoals Iris Rajanayagam en Cansel Kiziltepe. De “jury” mocht verleden jaar voor de verleende expertise 5400 euro van de belastingbetaler incasseren.

Tagesspiegel