Langere dagen door klimaatverandering

De beruchte klimaatverandering krijgt intussen de schuld van alles wat eventueel negatief te duiden is. Zoals een verlenging van daglicht. Met bijgevolg meer zonneschijn per dag en nog meer opwarming. Hoe zit dat dan?

Het smeltende ijs op de polen komt terecht in de oceanen. Daardoor wordt het gewicht op de aarde verdeeld, weg van de polen, richting evenaar, wat ervoor zorgt dat de rotatie van de aarde trager verloopt. U zal er niet onmiddellijk iets van merken: de verlenging van het daglicht bedraagt voorlopig 1.33 milliseconde per eeuw.

Echter – u herkent het riedeltje – àls de klimaatverandering niet afgeremd wordt, dan zal het effect groter worden dan de invloed van de maan, stelt de werkgroep van Mostafa Kiana Shahvandi van het ETH Zürich. De de maan de aarderotatie beïnvloedt, leert men al in de lagere school. Diens zwaartekracht veroorzaakt op aarde getijdenkrachten, die hoofdzakelijk in ebbe en vloed zichtbaar zijn. De invloed van de maan op aarde verlangzaamt de aardse rotatie. En daarmee wordt bijgevolg de dag op aarde langer.

Wilt u meer weten, klik dan op onderstaande bruggetjes:

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

https://www.sueddeutsche.de/wissen/klimawandel-erdrotation-tage-verlaengern-lux.

Het ETH Zürich is niet zomaar de eerst de beste universiteit:

De b.g. onderzoekers waren niet de eersten die de duur van het daglicht op aarde in verband brachten met de opwarming van de aarde: