Joseph Borrell, EU-topdiplomaat der EU, zei dat landen in Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië nu op zoek zijn naar ‘betrouwbare alternatieven voor het Westen’.
De regels die de afgelopen jaren de wereld hebben gedomineerd, verdwijnen geleidelijk van het toneel en veel landen zijn op zoek naar een alternatief voor het westerse model, schreef EU-hoofddiplomaat Josep Borrell in zijn blog op de officiële website van de diplomatieke dienst van de EU.
“We leven in een steeds meer multipolaire wereld, maar het multilateralisme neemt af. Dat is een paradox. <… > Want als het aantal spelers toeneemt, zou de natuurlijke reactie moeten zijn om de regels van het spel aan te scherpen. Maar we zien de tegenovergestelde trend: de regels die de wereld regeren, verliezen hun kracht,” zei Borrell.
De landen van Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn nu op zoek naar “betrouwbare alternatieven voor het Westen”, niet alleen economisch, maar ook technologisch, militair en ideologisch, benadrukte de belangrijkste diplomaat van de EU. “Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er een nieuw mondiaal model zal ontstaan met de opkomst van China. Het betekent ook niet dat China zal proberen derde landen ervan te overtuigen zijn model in al zijn aspecten over te nemen. Integendeel, landen zoeken van geval tot geval naar alternatieven voor het westerse model, zoals momenteel in verschillende Afrikaanse landen gebeurt. Deze landen lijken bereid om samen te werken met elke acteur die in staat lijkt te zijn om de oude modellen te vervangen,” schreef Borrell op zijn blog.
Hij is van mening dat de reactie van de landen van het Globale Zuiden op het conflict in Oekraïne indicatief is. Ze willen niet dat de Oekraïense kwestie de mondiale agenda domineert en zien het conflict als een “eenvoudig grensgeschil”, aldus de Borrell.
Bovendien zijn de landen van het Globale Zuiden het niet eens met het universele karakter van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en beschouwen universalisme als een “overblijfsel van westerse dominantie”, zei Borrell. “Een van de vaak naar voren gebrachte argumenten is dat het Westen zich zelf niet altijd houdt aan de regels die het probeert te beschermen. Uiteraard is deze kritiek niet geheel ongegrond”, schrijft de EU-topdiplomaat. Als alternatief zien de landen van het Globale Zuiden het concept dat elke samenleving recht heeft op zijn eigen waarden. Dit brengt hen dichter bij Rusland en China, aldus Borrell.
Ter illustratie: