Tik Tok: niet ongevaarlijk?

Wat jonge mensen bezielt door filmpjes van zichzelf de wereld in te gooien, is niet iets waar we bepaald een warm gevoel bij krijgen, maar we laten het aan ons voorbij gaan. Elk diertje zijn pleziertje. Zoals zo veel zaken tegenwoordig halen we onze schouders op voor de nieuwe internetgewoontes die stelselmatig de samenleving veroverd hebben… en die het “samen-leven” een pak eenzamer gemaakt hebben.

Zoals bv. het fenomeen Tik Tok. Ach… maakt toch niet uit, zegt men. Ze amuseren zich ermee. Laat ze maar doen…

Tot we attent gemaakt werden op een bericht van Eos Wetenschap.

Onweer in je hoofd
Dat is althans de stelling die onder meer neuroloog-psychiater Kirsten Müller-Vahl (Medizinische Hochschule Hannover) oppert in een artikel dat in augustus 2021 verscheen. Ze waarschuwt voor een mogelijke verspreiding van de ziekte via het internet en beschrijft het syndroom als eerste geval van een mass social-media induced illness, een massa-epidemie of massahysterie die zich via de sociale media verspreidt. De term is afgeleid van mass psychogenic illness, een term die wijst op functionele stoornissen die van persoon tot persoon worden overgedragen.
https://youtu.be/R9iZUCoTQ4U

Het bewuste artikel “Tics door Tik Tok” begint als volgt:

Steeds meer jongeren ontwikkelen symptomen die lijken op de tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette. Influencers* en filmpjes op internet zouden de klachten triggeren** en verspreiden…. Uit: Tics door TikTok | EOS Wetenschap

*zelfverklaarde internetsterren die hopen de aandacht te trekken van firma’s zodat ze via reclame voor bepaalde producten geld kunnen verdienen zonder er veel voor te moeten doen

**in het Nederlands: uitlokken

En om heel de Tik-Tok-mallemolen te vervolledigen: er zijn blijkbaar ook Tik-Tokkers die doen alsof ze lijden aan het syndroom van Tourette. Hoeveel reclameopbrengsten ze hiermee hopen binnen te halen, is ons een raadsel. Wie wil er nu vrijwillig naar een dergelijk ziekelijk gedrag kijken?