Gas: komedie of drama?

In een vorig artikel berichtten we hoe de gasfactuur aan Rusland kan betaald worden – in roebel – zonder dat daardoor potten gebroken worden. Stilaan nadert de dag der waarheid, t.t.z. de dag dat u over dit thema door de poco media een al dan niet met zout bestrooide mededeling zal mogen vernemen..

De gasfacturen moeten altijd op het einde van de maand betaald worden. M.a.w. morgen.

Polen en Bulgarije weigerden, Rusland draaide de kraan toe, maar dat wist u al. Polen verklaarde bovendien – triomfantelijk – dat het land slechts voor een klein percentage gas uit Rusland ontving en dat het eigenlijk, feitelijk, onafhankelijk is van Russisch gas. Ook dat wist u al.

Wat u niet wist, is dat Polen nu gas vanuit Duitsland, vanuit de Jamal-pijpleiding, Russisch gas geleverd krijgt. Via een terugvoermechanisme, “revers”*genoemd, vloeit het voormalig Russisch gas, dat intussen via een kort verblijf op Duits grondgebied het etiket “Duits gas” opgekleefd kreeg, naar Polen. Het gaat om dezelfde hoeveelheid, 30 miljoen m3, die Polen onder contract had met Gazprom. Polen betaalt Duitsland in euro. Kous af.

Hoe lang deze regeling zal duren, staat in de sterren geschreven. Polen kan in de toekomst onafhankelijk worden van de invoer van Russisch gas. “Kàn”, niet “is”. Het moet immers eerst een LPG-terminal en/of de Baltic pijpleiding, voor de gaslevering uit Noorwegen, afwerken en in werking laten treden. Voorlopig is dit toekomstmuziek. Pikant detail: het Noorse gas dat dan – in de toekomst – naar Polen zal vloeien zal dan de gaslevering aan andere EUropese landen doen verminderen. M.a.w. andere landen zullen niet alleen minder Noors gas mogen ontvangen, ze zullen er zelfs meer voor moeten betalen. Noorwegen kan niet onbeperkt gas leveren en zit aan de limiet zo het zichzelf niet in de voet wil schieten.

Bovendien is het de vraag of – Rusland -en hoe lang – Duitsland – dit zullen dulden. Rusland om evidente redenen: als ze redeneren dat ze door Duitsland belazerd worden… Duitsland: omdat solidariteit iets is dat slechts telt zo lang er geen eigenschade optreedt. En dan hebben we het niet over een mogelijke strafmaatregel die Rusland eventueel kan opleggen. Neen, dan hebben we het over de gasfactuur die Polen aan Duitsland dient te vereffenen. Polen betaalt in euro, maakt gebruikt van het lange-termijncontract aan gunstige voorwaarden dat Duitsland met Rusland afgesproken heeft. De Poolse trots en weerstand wordt onmiddellijk vertaald in een gunstigere gasprijs. Gaat Rusland dit pikken?

En de slachtoffers zijn de andere landen, die gas gebruiken. Op de dag dat bekend gemaakt werd dat Polen en Bulgarije weigerden het geleverde gas in roebel te betalen steeg de gasprijs op de Europese markten op 1.350 dollar per 1000 m3… Sinister resultaat: de Russische balans blijft in evenwicht. Sinister vraagteken: zal Gazprom méér gas leveren aan landen die de factuur in roebel willen betalen, zodat deze het méér geleverde gas kunnen doorverkopen? Volgens de premier van het land b hebben wij in dit godgeklaagde land meer dan genoeg, we zouden zelfs andere landen kunnen “helpen”. Voor hoe onnozel houdt die bewuste premier ons… voor hoe naïef houdt hij de Russische regering?

Er is voorlopig slechts één EU-lidstaat die zich niet laat meeslepen naar de ondergang: Hongarije. We citeren Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van buitenlandse zaken:

“85% der gasleveringen komt uit Rusland. 65% der olieleveringen komt uit Rusland. Waarom? Omdat dat door de infrastructuur zo voorzien is. Wij doen dat niet voor de lol, wij hebben de situatie niet gezocht.”

De EU-cenakels zijn “not amused”, zoals het in diplomatentaal heet. Zodra betalingen in euro op een rekening van een Russische bank overgeschreven worden, zijn deze uit de controle van de EUropese financiële instituten. De intussen omgewisselde euro’s in roebel kunnen niet in de diepvries of – erger – in beslag genomen worden. En, niet onbelangrijk vanuit Russisch standpunt – de verkoop van euro’s geeft de roebel meer ruggensteun, versterkt de stabiliteit, een doorn in het oog van de EU.

Nog een citaat, ditmaal van Poetin in het onbekommerde jaar 2010 op een samenkomst met Duitse zakenlui:

“Ik weet niet waarom Duitsland iets tegen kernenergie heeft. Ik wil daar ook geen commentaar op geven. Maar… Ik begrijp niet goed hoe jullie willen verwarmen. Gas… willen jullie niet. Atoomkracht willen jullie niet ontwikkelen. Wat willen jullie? Met hout verwarmen? Maar dat hout komt dan weer uit Siberië… “

Intussen geen grappige anekdote maar realiteit. Duitsers, Nederlanders en Denen kopen hout, veel hout. Nordicwoods bericht dat ze 30 à 40% meer hout verkocht hebben dan verleden jaar. Bomen groeien niet tot brandhout in enkele jaren. In Europa zijn er – zoals bekend – nog weinig bossen over gebleven. De Oekraïense Karpaten zijn al kaal gekapt. Poetin zegde 12 jaar geleden waar het hout vandaan komt, nl. daar waar het gas zich bevindt, in Siberië.

Ach… zal u zeggen, er is immers ook elders hout te vinden, zoals bv. in de VSA en Canada. En in de evenaarswouden. Hoewel, tropisch hout heeft een quasi zelfde status als een pelsmantel. Op hout inzetten om ons te verwarmen zal in de toekomst, als je de klimaatreligie tot wet verheft, strafbaar zijn. In 2019 was er 42,5 miljoen hectare bos minder dan in 2010. Dat is gelijk aan tien keer de landoppervlakte van Nederland. Het aandeel bos van het wereldlandareaal was 31 procent in 2019 en had een oppervlakte van bijna 4,1 miljard hectare (FAOSTAT, 2021a). (…) Trouwens, de prijs van hout stijgt elke dag. Ga maar eens enkele planken halen in een doe-het-zelf-zaak.

Zuhal Demir doet een gezonde poging om het bomenbestand in Vlaanderen op te krikken. Al gaat dat dikwijls ten koste van de landbouw. Bomen vervangen boeren. Klimaatbossen vervangen akkers. Wolven vervangen schapen, reeën, hazen, fazanten… Natuurpunt vervangt het gezond verstand. Als het klimaat hier dan toch zo snel verandert, waarom laat Demir dan geen bananenbomen planten?… Euh… we hadden even een kortsluiting tussen bepaalde importcijfers… Een oud grapje dat intussen gecensureerd werd omwille van bepaalde woke-tenen.

*hetzelfde systeem waarmee Oekraïne Russisch gas even de grens laat passeren, het vervolgens terugleidt, de beruchte “revers”, en dan toetert dat het EUropees gas gebruikt en koopt.

Steeds meer Europese gasbedrijven willen toegeven aan eis om in roebels te betalen | Nieuws | hln.be

Eén gedachte over “Gas: komedie of drama?

  1. Hoe men het draait of keert men kan niet zonder Rusland; Het is misschien geen grootmacht maar wel een reusachtig land dat enorm veel grondstoffen heeft en waar men niet zonder kan. De Russische beer is niet zo vlug te verslaan;

Reacties zijn gesloten.